Vrijwel iedereen heeft weleens last van droge ogen. Bijvoorbeeld door de wind of door het lang kijken naar een beeldscherm. Het is een relatief onschuldig verschijnsel dat vaak gemakkelijk kan worden opgelost. Wat kun je ertegen doen en waar moet je op letten?
Droge ogen ontstaan doordat er te weinig traanvocht in het oog terecht komt. Dat vocht is essentieel om uitdroging en mogelijke ooginfecties te voorkomen. Enkele symptomen van het kwaaltje zijn tranende, prikkende of brandende ogen. Dat kan soms gepaard gaan met wazig zicht.
Verschillende oorzaken
Het hebben van droge ogen kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt er bijvoorbeeld last van krijgen als je te lang naar een beeldscherm kijkt of in een ruimte met airconditioning zit. Maar ook sigarettenrook, het dragen van lenzen en de wind kunnen boosdoeners zijn.
Los van deze omgevingsfactoren kan er ook een gezondheidsprobleem achter schuil gaan. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld last hebben van droge ogen bij hormonale verandering tijdens de overgang. Ook zijn de ogen van mensen met hooikoorts gevoeliger en kan medicijngebruik eveneens je oogvocht beïnvloeden.
Wat kan je ertegen doen?
Het is belangrijk dat de ogen goed bevochtigd blijven. Als het lichaam daar zelf niet voor kan zorgen, kan je verschillende dingen doen. De meest simpele handeling is het blijven knipperen met de ogen. Daarnaast is er een andere handeling die mogelijk helpt, namelijk het sluiten van de ogen en er rondjes mee te draaien. Zo wordt het traanvocht beter over het oog verdeeld.
Bij een te droge lucht in huis kan een bak water op de verwarming uitkomst bieden. Het afwisselen van lenzen met een bril kan ook helpen. Daarnaast is het belangrijk om altijd de bijsluiter van medicijnen te lezen. Minderen met beeldschermgebruik kan ook een goed idee zijn.
Oogdruppels
Mocht dit niet (voldoende) helpen, dan zijn er verschillende soorten oogdruppels op de markt. Let wel op dat gebruik hiervan in sommige gevallen kan leiden tot verergering van de problemen. Het is daarom verstandig om druppels op recept van de huisarts te gebruiken. Bij aanhoudende problemen is een het bezoeken van de huisarts niet onverstandig.
Conserveermiddelen
Dat oogdruppels niet geheel vrij van gevaren zijn, komt door de conserveermiddelen in de oogdruppels. Die kunnen namelijk voor allergische reacties zorgen. De kans daarop ontstaat bij het meer dan drie tot zes keer per dag toedienen van de druppels. Aan de andere kant zijn die conserveermiddelen juist nodig om de ogen bij langer gebruik van de druppels te beschermen. Het Oogziekenhuis raadt aan goed te kijken naar de houdbaarheidsdatum en het bewaaradvies.
Tips en instructies
Het komt ook vaak voor dat mensen de druppels op een verkeerde manier toedienen. Te veel druppels kunnen bijvoorbeeld bijwerkingen vergroten. Het te hard sluiten van de ogen na het druppelen kan juist voor een mindere werking zorgen omdat een deel van het toegediende vocht dan weglekt. Ook is de dosering van belang: één druppel per oog is voldoende. Het Oogziekenhuis maakte een overzicht van tips en instructies voor bij het oogdruppelen.