Drinkwater kan in de toekomst duurder worden bij een hoger verbruik. Demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat laat onderzoek doen naar de mogelijkheden van verschillende tarieven om mensen aan te moedigen zuiniger om te gaan met water. Momenteel verbruikt de gemiddelde Nederlander 134 liter water per dag. Dit moet in 2035 zijn teruggebracht naar 100 liter.
Harbers verwijst in een brief aan de Tweede Kamer naar België, waar al twee tarieven voor water bestaan. Er is daar een basis- en een comforttarief. Het basistarief waarborgt volgens de minister de betaalbaarheid voor het basisgebruik, terwijl het comforttarief een prikkel geef om minder te gebruiken.
De minister overweegt twee manieren om dit in Nederland in te voeren: via aparte tarieven die drinkwaterbedrijven zelf hanteren of via een belasting op leidingwater. Beide opties hebben voor- en nadelen, die momenteel door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden onderzocht.
Het kabinet heeft eerder al als doel gesteld het drinkwatergebruik de komende jaren fors te verminderen, om tekorten tijdens droge periodes te voorkomen. Momenteel verbruikt de gemiddelde Nederlander dagelijks 134 liter water. Dit moet in 2035 zijn teruggebracht naar 100 liter.
Korter douchen is volgens Harbers de snelste route naar een lager waterverbruik. Van die 134 liter die de gemiddelde Nederlander dagelijks verbruikt, spoelt ruim 40 procent weg via het doucheputje. Ook een waterbesparende douchekop kan daarbij helpen. Nog eens 30 procent wordt gebruikt om de wc door te spoelen. Daarvoor zou regenwater of opgevangen douchewater als alternatief kunnen dienen.
De resultaten van het onderzoek worden in het najaar verwacht. Het nieuwe kabinet zal vervolgens een besluit moeten nemen. ANP
Meer over:
watergebruik, drinkwater, douchen, water besparen, drinkwaterbedrijven, drinkwatertarievenMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!