Driekwart van de Nederlanders maakt eigen kerstdiner
09-11-2020
• leestijd 1 minuten
Driekwart (77 procent) van de Nederlanders zegt het kerstdiner in eigen keuken te gaan koken, of de restaurants rond de feestdagen nou wel of niet weer open zijn. Mocht het weer mogelijk zijn, dan gaat 6 procent van de ondervraagden buiten de deur eten. Vorig jaar was dat twee keer zo veel (12 procent). Dat blijkt uit de rapportage 'Dining Habits 2020' van Lightspeed, een leverancier van kassasystemen voor retailers en horecaondernemers. Zij deden onderzoek onder 1000 Nederlanders.
Driekwart van de ondervraagden geeft aan dat zijn restaurantervaring "enorm achteruit" is gegaan sinds de uitbraak van Covid-19. Uit eten gaan is volgens 34 procent niet meer zo leuk als voor de uitbraak. Zo vinden de ondervraagden dat tijdslots en strenge coronaregels uit eten een stuk minder sfeervol maken. Verder is één op de zes bang om het virus op te lopen in een restaurant. De angst bestaat vooral bij vrouwen, slechts een derde van de respondenten die dit aangaf is man.
Bestellen en betalen via app
64 procent geeft aan om eventueel te overwegen naar een restaurant te gaan met de feestdagen als daar anderhalve meter afstand tussen de tafels wordt gegarandeerd. Een mogelijkheid om via een app te bestellen en te betalen zou ook bezoekers over de streep trekken (namelijk 38 procent). ANP