Rond 1 december moeten we allemaal verplicht een mondkapje dragen in publieke binnenruimtes, dus in winkels, supermarkten, op het station en ziekenhuizen. Hier zie je nu dat personeelsleden vaak alleen een spatscherm op hebben. Dit wordt binnenkort verboden, bevestigt het ministerie van VWS aan Kassa. Als je geen mondkapje draagt of alleen een spatscherm, staat daar een boete op van 95 euro. Een spatscherm mag je alleen nog dragen als je ook een mondkapje op hebt.
Een woordvoerder laat weten: "Een spatscherm bedekt de neus en mond niet goed, waardoor dit ook niet onder de definitie van een mondkapje valt." Afgelopen tijd is een voorstel met daarin de regels voor de mondkapjesplicht gepubliceerd en konden diverse belangengroepen daar nog op reageren. Medewerkers van het ministerie lezen nu alle reacties en gaan de regels mogelijk nog aanscherpen, voordat ze het voorstel naar de ministerraad, de Eerste en Tweede Kamer sturen. Een woordvoerder laat weten dat hij niet verwacht dat de definitie van een mondkapje nog gaat veranderen.
Werking in twijfel getrokken
Twee recente Amerikaanse onderzoeken trekken de werking van spatschermen in twijfel, zoals Kassa vanavond laat zien. Op basis hiervan raadt ook het Amerikaanse RIVM, de CDC, het dragen van spatschermen af.
Mogelijk uitzondering voor ziekenhuizen
Wel komt er in Nederland mogelijk een uitzondering op de regels voor het dragen van spatschermen zonder mondkapje in ziekenhuizen, zodat die de ruimte krijgen om om hun eigen beleid te hanteren. In verschillende ziekenhuizen gelden nu al andere regels. Stella Salden van vakbond NU’91 vertelt vanavond in Kassa dat dit nu al voor onrust zorgt onder ziekenhuispersoneel.
Zo is het in het Amsterdam UMC voor personeel verplicht om in de publieke ruimte alleen spatschermen te dragen. Terwijl in ziekenhuis Amstelland personeel bij voorkeur een spatscherm moet dragen, en anders een medisch mondmasker. En in UMC Utrecht mogen medewerkers ook een niet-medisch mondkapje dragen, wat ze zelf moeten meenemen. In andere landen om ons heen, zoals Frankrijk en Duitsland, hebben ze de spatschermen al verbannen uit de publieke ruimte. En ook in Amerikaanse ziekenhuizen worden alleen nog medische mondmaskers gedragen. Minister Van Ark laat weten niet in te grijpen. "Zoals altijd is het aan de vakbonden en in dit geval de Federatie Medisch Specialisten om richtlijnen op te stellen."