Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Douane: niet elk product mag Europa in

06-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
930 520 online-gedrag

Steeds vaker winkelen Nederlanders bij webshops buiten de Europese Unie. De douane benadrukt daarom dat niet alles zomaar ingevoerd mag worden. Daarom adviseert de douane consumenten vooraf de regels te checken om verrassingen te kunnen voorkomen, zoals extra kosten of inbeslagname van een aankoop.

Coronacrisis zorgt voor toename webwinkelen buiten EU

Vanaf het begin van de coronacrisis shopte ruim 64 procent van de Nederlanders één tot drie keer in een webshop buiten de Europese Unie. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de Nederlandse Douane onder 1043 respondenten. Ongeveer 20 procent van de mensen gaf aan dit nu vaker te doen vanwege de coronacrisis. Met name elektronica en gadgets worden meer afgenomen bij webwinkels buiten de EU, maar ook kleding, schoenen en tassen en hobby- en knutselspullen worden relatief vaak buiten de EU ingeslagen.

Douane wijst op veiligheids- en gezondheidseisen

De douane geeft aan dat veel online shoppers met name naar de prijs van een product kijken, maar het voldoen aan de veiligheids- en gezondheidseisen minder belangrijk vinden. Dit laatste kan er echter voor zorgen dat een pakket bij de douane ingenomen wordt, zoals bij namaakschoenen of airsoftwapens zonder vergunning. De douane waarschuwt voor koopjes. Voor een aankoop in een webshop buiten de EU moet je namelijk vanaf 22 euro btw betalen, zoals we ook in dit artikel uitleggen. Controleer daarom of dit soort kosten vooraf al op de factuur staan, anders kun je voor onverwachte extra kosten komen te staan.

Twee derde producten buiten EU mag hier niet in de winkel liggen

De Consumentenbond was in februari na een onderzoek al erg kritisch op webwinkels buiten de Europese Unie, omdat tussen het bestelde waar veel gevaarlijke producten zitten. Toen bleek dat twee derde van de 250 onderzochte producten bij webshops als AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay hier in Nederland niet in de winkel mogen liggen. Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond pleitte destijds voor maatregelen, omdat toezicht op de stroom producten van buiten de EU moeilijk zou zijn. ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!