'Stikstofdoelstellingen kabinet niet ambitieus genoeg'
08-06-2020
• leestijd 1 minuten
De stikstofdoelstellingen die het kabinet oplegt zijn onvoldoende ambitieus, oordeelt voorzitter Johan Remkes van het Adviescollege Stikstofproblematiek. De plannen van landbouwminister Carola Schouten zijn volgens hem te veel gebaseerd op vrijwilligheid.
Vorig jaar zette de Raad van State al een streep door het bestaande stikstofbeleid (PAS) en nu vindt Remkes de voorstellen die het kabinet heeft gepresenteerd niet genoeg juridisch onderbouwd.
Overeenkomsten oude beleid
Het nieuwe beleid lijkt sterk op het oude PAS, doordat het kabinet zoekt naar rek en ruimte om de vergunningsverlening toch weer op gang te brengen. Volgens de hoogste bestuursrechter bood dat oude beleid niet genoeg bescherming aan bepaalde natuurgebieden.
Zelf adviseert Remkes dat de halvering van de stikstof in 2030 wettelijk vastgelegd moet worden. Ook moet het kabinet volgens het adviescollege hun best doen om de natuur te herstellen.
Beleid moet op de schop
De stikstofvermindering van 50 procent en het uitvoeren van maatregelen die de natuur herstellen moeten volgens Remkes worden gezien als een resultaatverplichting. Om de doelen te bereiken, zal onder meer het mestbeleid voor de landbouw op de schop moeten. Wat de commissie betreft moet ook in alle andere sectoren stikstofuitstoot halveren, dus ook de industrie, energiebedrijven en de mobiliteitssector.
Milieuorganisatie Greenpeace ziet in het advies over stikstofuitstoot van de commissie-Remkes bevestigd dat het kabinetsbeleid ondermaats is en dat de natuur in Nederland nu te weinig aandacht krijgt. Zondag kondigde Greenpeace al aan een rechtszaak tegen de Staat voor te bereiden om betere natuurbescherming af te dwingen. ANP