DNB voorspelt dat huizenprijzen flink blijven stijgen
14-06-2021
•
leestijd 2 minuten
•
2511 keer bekeken
•
Een stabilisering of daling van de huizenprijzen zit er voorlopig niet in. Sterker nog, volgens de Nederlandsche Bank (DNB) zal de prijsstijging doorgaan, ook in 2022.
Weliswaar voorziet DNB voor volgend jaar een afzwakking van de stijging, ten opzichte van de records van de laatste maanden. In historisch perspectief gaat het ook dan nog steeds om een grote toename, verwacht de de centrale bank. De nieuwste prognoses van DNB voorzien voor dit jaar een gemiddelde stijging van 10 procent. Een jaar geleden hield DNB nog rekening met een 'coronadip' voor de huizenprijzen.
Hypotheekrente loopt iets op
In lijn met de licht oplopende rentestanden op de kapitaalmarkt zal de hypotheekrente volgend jaar wat toenemen. Dat geldt ook voor de werkloosheid. Hierdoor is de verwachte prijsstijging voor 2022 lager, maar met 5,5 procent "in historisch perspectief nog steeds hoog". In 2023 loopt de gemiddelde hypotheekrente naar verwachting wat verder op, waardoor de prijsstijging afvlakt naar 3,5 procent.
Krapte laat prijzen stijgen
De situatie is voor een groot deel ontstaan door de enorme krapte op de woningmarkt. Het aanbod aan te koop staande huizen is fors geslonken, waardoor mensen flink tegen elkaar op moeten bieden om nog een huis te bemachtigen. Ook de lage hypotheekrente speelt een rol, evenals de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor huizenkopers jonger dan 35 jaar. Die maatregel was bedoeld om starters meer kansen te geven op de markt. Maar waarschijnlijk heeft de ingreep er alleen maar toe geleid dat de huizenprijzen extra zijn gestegen.
Dit alles betekent ook dat de huizenkopers zich nu nog dieper in de schulden moeten steken om een huis te kopen. Dat is volgens de DNB niet zonder gevaren. De centrale bank kondigde onlangs aan met ingang van volgend jaar alsnog strengere hypotheekregels in te voeren voor banken. De woningmarkt dreigt vast te lopen, waarschuwde DNB-president Klaas Knot. Volgens hem bestaat in deze oververhitte situatie de kans dat zich plots een prijscorrectie voordoet. Hierdoor zouden veel huizen 'onder water kunnen komen te staan' en dat zou een risico zijn voor het financiële systeem van Nederland. ANP