DNB: spaarders te onwetend over depositogarantiestelsel
15-04-2021
•
leestijd 1 minuten
•
155 keer bekeken
•
Nederlanders zouden beter bekend moeten zijn met het depositogarantiestelsel, vindt De Nederlandsche Bank (DNB). Dit vangnet zorgt ervoor dat spaargeld tot 100.000 euro is garandeerd, als een bank omvalt. Meer kennis zorgt ervoor dat mensen niet massaal hun bankrekeningen gaan plunderen als een bank failliet gaat of dreigt te gaan.
DNB meet hoe bekend mensen zijn met het depositogarantiestelsel. Daarbij valt op dat steeds minder Nederlanders weten dat geld tot een bepaald maximum beschermd is bij een faillissement van een bank. Dit ging van 76 procent in 2017 naar 68 procent vorig jaar.
Oude mannen versus jonge vrouwen
Mensen die meer details over het stelsel kunnen vertellen zijn kleiner in aantal. Ook komt naar voren dat niet alle delen van de samenleving even goed op de hoogte zijn. Oudere mannen zouden gemiddeld bijvoorbeeld meer dan twee keer zo bekend zijn met het stelsel dan jonge vrouwen.
De centrale bank wil het grote publiek de komende tijd beter informeren over het depositogarantiestelsel, onder meer via korte filmpjes op sociale media. Volgens DNB is kennis hierover namelijk erg belangrijk voor de financiële stabiliteit. Ook speelt mee dat er, zeker sinds de coronapandemie, steeds meer wordt gespaard. Met het depositogarantiestelsel is dus heel veel geld gemoeid. Sinds de financiële crisis van 2008 is de hoeveelheid gegarandeerd spaargeld met meer dan 50 procent toegenomen tot ongeveer 560 miljard euro. ANP