De woningplannen van het nieuwe kabinet schieten volgens De Nederlandsche Bank (DNB) tekort. De toezichthouder vindt het een gemiste kans dat er geen plan is gemaakt om woningeigenaren ook vermogensbelasting te laten betalen. Dit meldt DNB in het donderdag verschenen jaarverslag.
DNB wijst erop dat huurders wel vermogensbelasting betalen, terwijl kopers vrijwel belastingvrij vermogen kunnen opbouwen met de waarde van de eigen woning. Daarbij ontvangen zij ook nog hypotheekrenteaftrek. Dat het kopen van een huis nog steeds fiscaal wordt gestimuleerd zou bijdragen aan de enorme prijsstijgingen op de huizenmarkt. Dat kan anders, vindt de toezichthouder al langer.
De prijsstijgingen zijn niet alleen ongunstig voor starters die heel veel moeite hebben om nog een huis te bemachtigen, volgens DNB kleven er ook risico’s aan.
Omdat de inflatie zo hard is opgelopen, is het niet uitgesloten dat de hypotheekrente de komende tijd verder stijgt. Dit zou de snelle huizenprijsstijging kunnen afremmen en "op enig moment" zelfs kunnen leiden tot dalende prijzen, zegt de toezichthouder.
Als dat gebeurt zouden huizenbezitters "onder water" kunnen komen te staan, doordat hun hypotheek dan hoger is dan de waarde van hun woning. Volgens DNB is dit vooral een risico voor mensen die hun huis moeten verkopen.
Maar ook wanneer dat niet speelt zouden er gevolgen voor de economie kunnen zijn, bijvoorbeeld wanneer huishoudens vanwege hun "papieren schuld" voorzichtiger worden bij het doen van nieuwe uitgaven. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!