DNB houdt vast aan verlagen hypotheeklimiet
18-06-2015
• leestijd 2 minuten
De Nederlandsche Bank (DNB) houdt vast aan zijn voorstel om het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen voor een huis verder omlaag te schroeven. Het idee leidde pas al tot veel ophef en negatieve reacties uit de politiek.
'Tweede ronde debat'
Een begrijpelijke ,,schrikreactie’’, stelde Jan Sijbrand, directeur toezicht bij DNB, donderdag. Maar hij dringt aan op een ,,tweede ronde'' in de discussie. Vanuit het oogpunt van de financiële stabiliteit is het volgens hem echt nodig om de hypotheeklimiet verder te verlagen. Dat deze nu relatief hoog is zorgt er namelijk voor dat buitenlandse banken afgeschrikt worden om naar Nederland te komen en toe te treden tot onze markt.
Momenteel kunnen huizenkopers in Nederland 103 procent van de koopsom lenen. In 2018 moet dat verlaagd zijn tot 100 procent. Als het aan DNB ligt gaat het kabinet nog een stap verder en wordt de hypotheeklimiet ieder jaar met 1 procentpunt verlaagd tot het maximum op 90 procent ligt.
IMF
In andere landen zijn deze hoge percentages helemaal niet gebruikelijk en wordt het als erg risicovol ervaren dat mensen zoveel kunnen lenen bij het kopen van een huis. Bovendien maakt de hoge limiet het voor banken lastig om de hypotheken die zij verstrekken te financieren. Sijbrand wijst erop dat ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onlangs verklaarde de hypotheeklimiet in Nederland erg hoog te vinden.
In de ogen van de toezichthouder is het belangrijk dat er meer buitenlandse banken naar Nederland komen, omdat er nu nog te weinig concurrentie is in onze bankensector. Een paar grote jongens domineren vrijwel heel de markt.
Als er een nieuwe crisis zou ontstaan en zo’n systeembank valt om, kan dit tot grote problemen leiden. DNB wil dat voorkomen. Door het gebrek aan concurrentie zijn bijvoorbeeld ook de marges op hypotheken hier vrij hoog.
Verder verlagen hypotheekrenteaftrek
DNB pleit tevens voor het verder verlagen van de hypotheekrenteaftrek. Ook die schrikt buitenlandse banken af. Verder verwelkomt de toezichthouder de komst van nieuwe innovatieve financiële start-ups, om het bankenlandschap diverser te maken. En de toezichthouder werkt aan het terugdringen van de staatsgaranties die de grote Nederlandse banken genieten. ANP