DNB: Europees opkoopbeleid moet stoppen
29-03-2018
• leestijd 1 minuten
Het wordt nu toch echt tijd dat de Europese Centrale Bank (ECB) gaat stoppen met het maandelijks opkopen van miljarden aan schuldpapier. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) benadrukt in het jaarverslag van de toezichthouder nog eens extra dat verder uitstel weleens ,,kostbaar'' kan zijn.
DNB heeft vorig jaar opnieuw een half miljard euro opzij moeten leggen in verband met de risico’s die op termijn kunnen ontstaan door al het gestimuleer van de economie en het kunstmatig laag houden van de rente. Indirect raakt dat ook de Nederlandse schatkist, omdat de winst van DNB en dus de uitkering aan de overheid erdoor worden gedrukt.
Pensioenfondsen ervaren last lage rente
Knot benoemt een hele rits ongewenste bijwerkingen, bijvoorbeeld het overleven van ‘zombiebedrijven’. Dat zijn ondernemingen die eigenlijk helemaal afhankelijk zijn geworden van het geldinfuus van de ECB. Ook moet niet worden vergeten dat met name verzekeraars en pensioenfondsen erg veel hinder ondervinden van de lage rente. En mensen dreigen hierdoor sneller veel schulden aan te gaan, met alle risico’s van dien.
'Rente hoger in 2019'
Inmiddels is het eurogebied ,,goeddeels hersteld van de bankencrisis en de schuldencrisis’’, benadrukt Knot. Volgens hem ligt het dan ook in de rede ,,om na september het aankoopprogramma te beëindigen, zo nodig na een korte afbouwfase’’. Het verhogen van de rente zal pas later aan de orde komen, volgens Knot waarschijnlijk in de loop van 2019. Bij de ECB moeten stappen altijd heel geleidelijk worden genomen, anders bestaat de kans dat financiële markten erg schrikken. ANP