Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Dit verandert er per 1 juli: uitkeringen, pensioenen en huren omhoog

30-06-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
34482 keer bekeken
  •  
sparen bezuinigen geld euro portemonnee 1127

Hogere huren, een iets lagere btw op gas en elektriciteit. Stijgende pensioenen en 18-minners die gratis naar de bieb mogen. Als de tweede helft van het jaar begint, gaan er van oudsher tal van veranderingen in. Benieuwd naar wat er per 1 juli anders wordt? Wij zetten het voor je op een rij.

Hoger minimumloon

- Het wettelijk bruto minimumloon stijgt met 1,81 procent per 1 juli. Het minimumloon gaat van 1.725 naar 1.756,20 euro per maand (11,26 euro per uur). Dit geldt als je 21 jaar of ouder bent.

Tussen 2023 en 2025 gaat het minimumloon verder omhoog (met 7,5 procent), onder meer ter compensatie van de inflatie.

Uitkeringen ook hoger

- In lijn met de stijging van het minimumloon gaan ook diverse uitkeringen iets omhoog per 1 juli. Het gaat om onder meer WW, bijstand, WIA, WAO, ZW en Wajong.

Kijk voor een volledig overzicht hier op de website van de Rijksoverheid. 

Pensioenen: lagere drempel voor verhoging

- De overheid verlaagt per 1 juli 2022 de minimale dekkingsgraad voor pensioenindexatie van 110 naar 105 procent. Dit betekent dat de drempel om pensioenen te verhogen lager is. Zo zal ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, de pensioenen van gepensioneerden per 1 juli verhogen.  

Zorgfonds PFZW, de nummer twee van Nederland, komt per 1 oktober met een verhoging. Indexeren zat er jarenlang niet in vanwege de te lage dekkingsgraden.

Huurverhogingen mogen per 1 juli

- Vanaf 1 juli 2022 mag de huur van een sociale huurwoning weer worden verhoogd. Het eerste half jaar mocht dit niet. Er geldt wel een maximale verhoging van 2,3 procent als de (kale) huur 300 euro of meer is per maand. Is de kale huur lager dan 300 euro per maand? Dan mag de huurverhoging maximaal 25 euro zijn per maand.

- Wie een hoger middeninkomen of een hoog inkomen heeft, kan te maken krijgen met een verhoging van meer dan 2,3 procent. Hoeveel die verhoging is, hangt af van je inkomen. Er geldt wel een maximale huurverhoging van 50 euro per maand voor middeninkomens en 100 euro voor hogere inkomens.

- Voor 2022 is de huurverhoging voor een vrijesectorwoning maximaal 3,3 procent. Hieraan verandert er niks per 1 juli, omdat deze regel voor het hele jaar geldt. 

Lager btw-tarief op energie

- Vanwege de stijgende energieprijzen en de hoge inflatie verlaagt het kabinet de btw op energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) per 1 juli van 21 procent naar 9 procent. De verlaging is tijdelijk en levert een gemiddeld huishouden zo'n 140 euro aan besparing op.

De Consumentenbond roept energiebedrijven op om de verlaging meteen in het maandelijkse termijnbedrag te verrekenen, omdat sommige providers dit pas bij de jaarnota willen gaan doen.

Gratis bieb voor 18-minners

- Vanaf 1 juli kan iedereen onder de 18 jaar gratis lid worden van de bibliotheek. "Met deze wetswijziging kunnen alle jonge mensen kosteloos gebruikmaken van alles wat de bibliotheek te bieden heeft: van boeken tot muziek, en van cursussen volgen tot andere jonge mensen ontmoeten”, verklaart staatssecretaris Günay Uslu (Media en Cultuur).

Sigaretten

- Per 1 juli geldt dat alle sigaretten een standaard uiterlijk moeten hebben. Zo moet worden voorkomen dat de tabaksindustrie sigaretten een aantrekkelijk uiterlijk meegeven.

- Verder ga je minder rookreclames zien. Tabaksspeciaalzaken mogen als enige nog reclame maken, maar dan wel alleen binnenin de winkel.

Het doel is met name om het roken te ontmoedigen voor jongeren. De overheid streeft naar een ‘rookvrije generatie’ in 2040.

Boetes in het kader van de kentekenplicht 

- Sinds 1 januari geldt er een kentekenplicht voor onder meer trekkers, golfkarretjes en quads. Dat betekent dat eigenaren een kentekenbewijs moeten kunnen tonen als ze met zo'n voertuig op de openbare weg rijden. Een coulanceperiode, die het eerste half jaar gold, is voorbij. Per 1 juli kunnen er boetes worden uitgedeeld aan wie zonder kenteken rondrijdt.

Niet thuis-briefje PostNL minder vaak achtergelaten

- PostNL gaat het 'Niet thuis'-briefje minder vaak achterlaten in de brievenbus. Het postbedrijf wilde hier helemaal mee stoppen. Maar na kritiek van onder andere ouderenbond ANBO komt het bedrijf gedeeltelijk op die beslissing terug: bezorgers laten de briefjes soms nog wel na 1 juli achter. Dit geldt onder meer voor mensen die geen digitaal account hebben van PostNL. Kassa zet de details voor je op een rij: 

Reclame in vlogs aan banden

- Per 1 juli gelden er strengere regels op social media platforms voor vloggers en influencers op platforms als YouTube, Instagram of TikTok. Vanaf die datum vallen ook zij onder de Mediawet. Het moet dan duidelijker zijn of een product tegen betaling in beeld is gebracht.

Rookmelders in huis verplicht

- Vanaf 1 juli zijn rookmelders in alle woningen verplicht.

Hoe zit dit precies? En welke rookmelder moet je hebben? Dat heeft Kassa voor je uitgezocht:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor