Er wordt aangeraden zo’n twee liter water per dag te drinken. Drink je die twee liter via plastic waterflesjes? Dan krijg je dagelijks zo’n 480.000 deeltjes plastic binnen. Dat blijkt uit een recent Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Science). Maar wat betekent dit nu voor jouw gezondheid?
We spreken over de plastic waterflesjes die je veelal koopt in de supermarkt of bij een tankstation. De onderzoekers doorzochten drie verschillende merken flessen water op plastics. Zo wisten ze met een nieuwe detectiemethode de hele kleine deeltjes, nanoplastics, op te sporen.
Per liter bevat een fles water dus zo’n 240.000 deeltjes plastic. Maar in hoeverre is dat kwalijk voor onze gezondheid? Juliette Legler, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht, leidt onderzoek naar micro- en nanoplastics in het ZonMw MOMENTUM-project. Ze legt aan RTL Nieuws uit dat het lastig te zeggen is wat deze deeltjes met onze gezondheid doen, omdat ze deze nanoplastics niet eerder hebben kunnen meten. Daarom kan er nog niet voldoende studie gedaan worden naar de effecten.
Legler weet echter wel te zeggen dat des te kleiner een deeltje plastic is, des te makkelijker het opgenomen kan worden door menselijke cellen en die cellen ook ziek kunnen maken.
Het is nog onduidelijk hoe de grote hoeveelheid kleine deeltjes plastic in het water terechtkomen. Om daarachter te komen, zouden producenten van flessen water volgens de hoogleraar hun eigen productieproces moeten afgaan.
Daarbij geeft ze bij RTL Nieuws wel aan: “In alles om ons heen zit plastic. En plastic breekt steeds meer af in kleinere deeltjes, zoals nanoplastics. De plastic deeltjes kunnen ook door natuurlijke afbraak in het water terecht zijn gekomen.”
Hoogleraar Legler geeft aan dat het risico nog niet voldoende in kaart is gebracht. Maar haar gezond verstand zegt “neem gewoon kraanwater.”
Bron: RTL Nieuws
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!