Direct boete van de Belastingdienst bij te laat betalen btw-aangifte
11-01-2020
•
leestijd 4 minuten
•
13752 keer bekeken
•
Ondernemers en zzp’ers moeten ieder kwartaal btw-aangifte doen. Als je meer btw hebt ontvangen dan dat je hebt uitgegeven, dan moet je omzetbelasting betalen. Dit kun je handmatig en makkelijk op de website van de Belastingdienst invullen. Maar maak je een tikfout en betaal je bijvoorbeeld 2 euro minder? Dan moet je per direct een boete betalen.
Luc van Sas is zzp’er en geeft ieder kwartaal zijn omzet door. Hij trekt zijn kosten ervan af en dat bedrag maakt hij over naar de Belastingdienst. Dat kan alleen handmatig via een betaal-app van je eigen bank of met een acceptgiro. Echter, Luc maakte een tikfout en betaalde per ongeluk 2 euro. Na vier weken viel er onverwachts een blauwe envelop op de deurmat. Slecht nieuws voor Luc; hij moet per direct een boete betalen van 50 euro.
Zzp’er bij UberEats
De 19-jarige Dominic Borkelmans was een tijdje maaltijdbezorger geweest bij UberEats. Dan werk je als zzp’er en moet je bij de Belastingdienst ook ieder kwartaal btw-aangifte doen. Bij Dominic ging dat altijd goed. Hij vulde ieder kwartaal zijn aangifte in en doordat hij weinig inkomsten had, hoefde hij nooit btw te betalen. Maar Dominic ging studeren, verhuisde naar een andere stad en stopte met zijn baantje als maaltijdbezorger. Zonder werk dacht hij dan ook niet aan de aangifte en vulde deze twee weken te laat in.
Bij Dominic viel er een blauwe envelop op de deurmat en moest hij een boete van maar liefst 365 euro betalen. De boete bestond uit 65 euro voor het te laat aangifte doen, de 250 euro was de schatting van de omzetbelasting die hij zou moeten betalen en daarbovenop kwam nog eens 50 euro boete. En dat terwijl hij al maanden geen omzet had gedraaid.
Ook voor het te laat indienen heeft de Belastingdienst een boeteclausule. Volgens de website geldt er een coulancetermijn van 7 kalenderdagen na de uiterste aangiftedatum. Als de aangifte later is of helemaal niet binnenkomt, dan krijg je een boete van 65 euro.
Sociaal verantwoord incasseren
Don Ceder, gemeenteraadslid van de ChristenUnie en advocaat, houdt zich veel bezig met schuldenproblematiek. Hij vindt het raar dat jongeren als Dominic, die noodgedwongen zzp’er zijn, op dezelfde manier behandeld worden als grote ondernemers zonder dat er goede begeleiding is van de Belastingdienst."Als je een tiener bent en het is je eerste baantje of je bent net ondernemer, dan kan het zijn dat het heel lastig is om te weten wat er van je verwacht wordt. Maar je krijgt wel gewoon die boetes."
Volgens Ceder moet elke onderneming sociaal verantwoord incasseren. "Dat betekent dat je niet gelijk een verhoging mag eisen maar eerst een kosteloze aanmaning moet sturen, anders mag je geen extra kosten rekenen. Maar bij de overheid heerst een anders regime. Zij mogen wel boetes uitdelen voor te laat betalen, zonder een betaalherinnering, en dat is oneerlijk."
Kassa heeft in een eerdere uitzending aandacht besteed aan het boetebeleid van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Zij sturen weliswaar wel een aanmaning, maar als je een boete van bijvoorbeeld 400 euro niet betaalt, eist het CJIB na 2 aanmaningen het drievoudige. Ceder vindt dat de Belastingdienst met een meer menselijke maat moet communiceren en het mensen moet laten weten als ze iets niet goed doen.
Ontheffing aanvragen
Je kunt als kleine ondernemer vanaf 1 januari 2020 ontheffing aanvragen voor het betalen van btw. Voorwaarde is dat je omzet niet meer mag zijn dan 20.000 euro per jaar. Je kunt je nog steeds aanmelden voor de ontheffing. Om mee te doen voor het eerstkomende tijdvak, moet je dat wel voor eind februari doen. Het scheelt kleine ondernemers, zoals maaltijdbezorgers, straks wel een hoop administratie en daarmee voorkomen ze ook een boete.
Kwijtschelding
De 50 euro boete bij Luc van Sas is inmiddels kwijtgescholden nadat hij een klacht heeft ingediend bij de Belastingdienst. Dominic hoefde niet meer de geschatte omzetbelasting van 250 euro te betalen en daarmee werd ook de boete van 50 euro over deze (geschatte) omzet kwijtgescholden. Maar de 65 euro wegens te laat aangifte doen moest hij gewoon betalen.
Reactie Belastingdienst
De Belastingdienst geeft op haar website aan dat als (een deel van) de aangifte niet betaald is, er een naheffingsaanslag komt. De betaalverzuimboete bedraagt 3 procent van het niet-betaalde bedrag met een minimum van 50 euro en een maximum van 5.514 euro.
De Belastingdienst kan het niet leuker maken, dat blijkt, maar wel makkelijker. Daarom hebben ze een Btw-Alert app ontwikkeld. Die app geeft onder andere een melding als je btw-aangifte moet doen. In de reactie van de Belastingdienst wordt daar dan ook als eerste naar verwezen. Ook onderzoekt de Belastingdienst of het mogelijk is om iDeal te koppelen aan het portaal. Zo kan men direct aangifte doen na het betalen, zodat er geen kans meer is op overschrijffouten. De volledige reactie van de Belastingdienst kun je hieronder downloaden.