Iedere week laten we een dilemma zien waar je als Kassa Groen-kijker tegenaan kan lopen. De vraag van deze week: afwas in de vaatwasser of toch in een teiltje?
Het welbekende afwasteiltje wordt in steeds meer Nederlandse huishoudens vervangen door een vaatwasser. Welke afwasmethode het meest duurzaam is, hangt af van op welke manier en hoe lang je water verwarmt. Vaatwassers gebruiken stroom om water op te warmen. Stroom komt in Nederland vaak uit vervuilende kolencentrales. Daarbij komt veel CO2 vrij. Ook moeten vaatwassers het water dat ze gebruiken lang verwarmen. Wasprogramma's duren gemiddeld anderhalf uur, waarbij het water steeds op temperatuur gehouden moet worden. Het waterverbruik van vaatwassers verschilt trouwens nauwelijks van de handwasser. Nieuwere machines gebruiken zo'n twintig liter, ongeveer dezelfde hoeveelheid als een gevulde afwasteil.
Als je afwast in een teiltje, gebruik je water dat meestal wordt opgewarmd door gas. Het direct verbranden van gas is minder vervuilend voor het milieu dan stroom opgewekt uit kolencentrales. Daarnaast hoef je niet constant het water in je teil te verwarmen. Er komt bij een handafwas daarom ongeveer een derde van de CO2 vrij in vergelijking met een vaatwasser. Veertig jaar geleden was dat slechts een vijfde. Dus, ook al doen vaatwassers het steeds beter, voor het milieu duik je toch in het sop.
Bron: Consumentenbond & Milieu Centraal