Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Diervriendelijker legkippen vangen: wie betaalt?

03-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4379 keer bekeken
  •  

Een legkip produceert ruim 300 eieren per jaar. Na zo’n anderhalf jaar leggen de kippen geen (goede) eieren meer en worden ze naar de slacht gebracht. Maar voor dat transport moeten ze eerst gevangen worden. Op een enkele boerderij gaat dat al heel diervriendelijk, maar in de meeste gevallen nog niet en worden legkippen ondersteboven aan een of twee poten gevangen. Dit kan veel stress, pijn en (ernstige) verwondingen tot gevolg hebben. Gelukkig is er een diervriendelijker methode en die is niet eens zo veel duurder. Maar wie betaalt de rekening voor diervriendelijk vangen?

In de meeste gevallen worden legkippen gevangen middels de standaard vangmethode, ondersteboven. Dit betekent ook dat als je eieren koopt met 3 sterren Beter Leven, of biologisch, de legkippen nog steeds ondersteboven gevangen kunnen worden. En dat terwijl diervriendelijk vangen eigenlijk een eenvoudige verandering is, die dierenleed kan besparen.

Rechtop vangen diervriendelijker, halve cent duurder

Volgens Thea van Niekerk, expert op het gebied van dierenwelzijn en pluimvee, is het diervriendelijker op kippen rechtop te vangen. Ook pluimveehouder Ruud Zanders wilde zijn leghennen aan het eind van hun leven meer welzijn bieden en laat hen rechtop vangen. Het kost wel meer tijd, en dus meer geld. Zanders rekende uit dat het hem ongeveer 0,0004 euro per ei extra zou kosten om zijn legkippen rechtop te laten vangen, wat uitkomt op ongeveer een halve cent extra kosten per doosje van 10 eieren.

Vangploeg trainen

Eyes on Animals pleit ervoor dat alle pluimveehouders met legkippen overstappen op rechtop vangen. Ze gaan daarom het land door om met de boeren in gesprek te gaan, en trainen vangploegen in het rechtop vangen. Inmiddels ook met succes; Steeds meer pluimveehouders stappen over op rechtop vangen, maar het zijn er in het grote geheel nog weinig. Demeter, Kipster en Rondeel vangen hun legkippen al diervriendelijk. Natuurwinkels Ekoplaza en Odin en het merk Gijs gaan de eerstvolgende keer de kippen rechtop vangen.

Wie betaalt?

Agrarisch bedrijfseconoom Henk Hogeveen legt uit dat er iets vreemds aan de hand is in de keten van eierboer naar supermarkt. De prijs die de boer krijgt voor zijn ei en de prijs die jij betaalt in de winkel voor dat ei, liggen voor biologische eieren een stuk hoger dan bij scharrel. En dat terwijl de stappen die ertussen zitten bij allebei nagenoeg hetzelfde zijn. Dit geeft de indruk dat supermarkten op biologische eieren een grotere marge rekenen. Die halve cent extra voor het rechtop vangen zou dan toch geen probleem mogen zijn? De boer kost dat namelijk al snel 3000 euro extra op jaarbasis.

Peiling: 89 procent wil best iets meer betalen

Wij vroegen lezers van de Kassa-nieuwsbrief wie de extra kosten volgens hen zou moeten betalen. Iets meer dan de helft zegt dat de consument dit moet doen, een derde vindt dat de supermarkten dit voor hun rekening mogen nemen en een minderheid vindt dat de rekening naar de pluimveehouder moet. 89 procent is bereid dat bedrag, van maximaal 1 cent, bij te betalen bij het kopen van eieren in de supermarkt als dat betekent dat de kip dan rechtop is gevangen.

Supermarktbranche

CBL, de brancheorganisatie voor supermarkten in Nederland, wilde niet naar de uitzending komen om hierover in gesprek te gaan.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!