In twee jaar tijd is het aantal diefstallen van e-bikes met 75 procent gestegen. Dat blijkt uit een analyse van de politiecijfers door de Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (SAFE). Utrecht is hierin de populairste stad voor de dieven.
Volgens de Nationale Politie en SAFE deden vorig jaar 22.593 eigenaren van e-bikes aangifte van diefstal, een kwart meer dan in 2020. De afgelopen twee jaar is zelfs sprake van een toename van 75 procent. Het werkelijke aantal gestolen stekkerfietsen ligt nog hoger, want niet ieder slachtoffer doet aangifte. Ook de diefstal van accu's is niet in de cijfers meegenomen.
Van de vier grote steden is Utrecht koploper, de politie in de Domstad ontving afgelopen jaar 66 procent meer aangiftes. Rotterdam volgt met 40 procent, in hoofdstad Amsterdam en Den Haag is de toename met ruim 10 procent minder groot. In sommige steden lijkt een e-bike-inbraakgolf gaande, zoals in Zwolle. Het aantal aangiften lag er vorig jaar 2,5 keer hoger dan in 2020.
Dat het dievengilde de aandacht verlegt naar de e-bike is niet vreemd: stekkerfietsen zijn veel duurder en bovendien zeer in trek, zegt Klaas Kregel van het verzekeringsbedrijf van de ANWB tegen het AD. "Jaarlijks worden er inmiddels meer e-bikes dan normale fietsen gekocht. De prijs wordt bovendien steeds hoger, de gemiddelde waarde ligt al op 2200 euro per fiets.”
De komst van miljoenen e-bikes in het straatbeeld trekt gelegenheidsdieven aan, maar ook criminele bendes. "Ze rijden met witte busjes voor, laden de e-bikes in en verdwijnen korte tijd later over de grens”, vertelt Guus Wesselink, bestuurslid en mede-oprichter van SAFE. "Vaak richting Oost-Europa, dan vind je ze nooit meer.”
Tegenover de diefstalhausse van e-bikes staan 44 procent minder aangiftes van gewone fietsen. Slechts 23.733 eigenaren rapporteerden hun rijwiel afgelopen jaar gestolen.
Bron: AD/ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!