Deze handel gaat schuil achter cavia’s in de dierenwinkel
24-11-2018
•
leestijd 4 minuten
•
3135 keer bekeken
•
Als je een cavia als huisdier wil kun je in veel dierenwinkels terecht om die te kopen. Vaak staat midden in de winkel een bak vol schattige diertjes die je kunt bewonderen en direct kunt kopen. Heel onschuldig, zou je denken. Maar waar komen al die cavia’s eigenlijk vandaan? En wat vertellen de medewerkers in de winkel je? De handel die voorafgaat aan de verkoop van deze diertjes in de dierenwinkel blijkt schokkend.
Handelaren en winkels
In Nederland worden veel cavia’s gefokt, als huisdier maar ook als slangenvoer. Via allerlei fokkers komen cavia’s bij een tussenhandelaar terecht, die levert aan groothandels. Vanuit daar worden de diertjes aan dierenwinkels en andere plekken geleverd. Wij gaan naar verschillende vestigingen van dierenwinkelketens in het land om te kijken wat je als consument te horen krijgt als je op zoek bent naar cavia’s. Die adviezen blijken goedbedoeld maar onjuist. Volgens medewerkers van de dierenwinkels is het bijvoorbeeld best mogelijk om een cavia alleen te houden of een cavia met een konijn samen in een hok te houden. Twee punten die door dierenarts Mardou van Leuven en Karen Soeters, oprichter van House of Animals, resoluut worden tegengesproken.
Ook de huisvesting in dierenwinkels, glazen bakken die van alle kanten aan te raken en in te kijken zijn, zijn voor prooidieren zoals cavia’s een bron van constante stress. Daarnaast vertellen de dierenwinkels ons dat de cavia’s meestal bij een groothandel vandaan komen, waar een continue stroom dieren vandaan komt. Een medewerkster klapt uit de school en vertelt ons dat de cavia’s die uit de groothandel worden geleverd vaak ziek en zwak zijn, en zij ze eerst moet oplappen voor de diertjes überhaupt verkocht kunnen worden. De cavia’s worden door de dierenwinkels online besteld bij een groothandel en met busjes bij de verschillende winkels afgeleverd. We spreken ook een ex-medewerker van een andere groothandel die cavia’s aan dierenwinkels levert. Zij vertelt hoe cavia’s die niet voor de verkoop gebruikt konden worden, omdat ze duidelijk ziek waren of een mankement in het uiterlijk hebben, voor slangenvoer gebruikt werden. Deze cavia’s werden volgens de ex-medewerker doodgeslagen of doodgegooid, om vervolgens in de vriezer te belanden.
Stoppen met verkoop
We spreken Michan en Miranda, twee dierenwinkeleigenaren uit Bussum die bewust gestopt zijn met de verkoop van dieren in hun winkel. Dit omdat er via een groothandel geen gezonde dieren geleverd kunnen worden. Het gaat volgens hen bij groothandelaren om grote hoeveelheden dieren die voor zo min mogelijk geld aangekocht en gehouden moeten worden, om ze vervolgens aan dierenwinkels door te leveren. En omdat de consument gewend is een lage prijs te betalen voor een dier uit de dierenwinkel, ben je als dierenwinkel eigenaar gedwongen om bij de verkoop van dieren met die handel mee te doen, als je geen alternatief hebt zoals een lokale opvang waar je mee kunt samenwerken. Michan en Miranda zouden graag zien dat meer dierenwinkels hun voorbeeld volgen en zich richten op de verkoop van huisvesting en voeding voor huisdieren maar niet meer de dieren zelf in de winkel verkopen.
Zieke cavia’s gekocht
Veel groothandels waar cavia’s worden gehouden voordat ze naar andere plekken zoals dierenwinkels worden doorverkocht, zijn niet toegankelijk voor particulieren. Zelfs winkeliers kunnen er soms niet heen, maar enkel via het bestelsysteem dieren bestellen die bij hen worden afgeleverd. Het is dus onduidelijk hoe het er daar aan toe gaat. We vonden een tussenhandelaar die wel voor publiek geopend is en gingen langs om twee cavia’s te kopen. In de groothandel troffen we stellages vol met kleine bakken vol dieren aan, zoals muizen, ratjes, egels en vleermuizen. In een andere ruimte stonden kratten vol met konijnen opgestapeld die zojuist door andere handelaren bij de groothandel werden afgeleverd. In kleine, vieze hokken zonder daglicht zaten veel cavia’s bij elkaar. We kiezen twee cavia’s uit en laten ze direct onderzoeken door een dierenarts. Die kan ter plekke constateren dat het geen gezonde cavia’s zijn, en doet een test waar we een paar dagen later de uitslag van krijgen. De cavia’s blijken allebei de ziekte
chlamydia caviae
te hebben, een luchtwegziekte die ook voor mensen gevaarlijk kan zijn. Je kunt er bijvoorbeeld een longontsteking van krijgen. De dierenarts behandelt de cavia’s met medicijnen waardoor ze er weer helemaal bovenop moeten kopen, en Kassa’s verslaggever geeft de beestjes een goed nieuw thuis.
Schokkend
Dierenarts Mardou van Leuven is gespecialiseerd in cavia’s en reageert in de reportage op de beelden van de dierenwinkels en de handelaar. Ook onderzoekt ze de cavia’s die wij gekocht hebben. Van Leuven stelt dat de situatie bij de groothandel die we te zien krijgen dieronvriendelijk en onhygiënisch is. “Als het deurtje van de kooi opengaat, zie je de natte poep aan de deur kleven. En cavia’s hebben geen natte poep maar harde keutels, dus hier zit diarree in het hok”. Volgens van Leuven kunnen consumenten door te stoppen met dit soort dieren bij de dierenwinkels te kopen deze cirkel van dieronvriendelijke handel doorbreken. Zij adviseert consumenten om bij een kleinschalige cavia-Koopvang waar vaak vrijwilligers werken, en die vol zitten met lieve diertjes die ook een fijn huis zieken, een cavia aan te schaffen.
Karen Soeters van House of Animals is ook geschokt over zowel de adviezen die we in de dierenwinkels krijgen als de situatie bij de groothandel die we hebben kunnen registreren. Over de groothandel: “Op het eerste gezicht lijkt het een opslag van het een of ander, en pas als je beter kijkt zie je dat in al die bakken en opgestapelde kratten gewoon levende dieren zitten”, concludeert Soeters. “En dan is dit nog een handelaar waar jullie binnen konden komen”.
Bron in de reportage gebruikt beeldmateriaal cavia's: Lysanne Robben.
Reacties
Lees de reacties van de groothandelaar en Gerrit Hofstra (Dibevo) in het extra info blok.