De invoeringsdatum voor het schrappen van de btw op groente en fruit zal pas ergens in 2024 zijn. Dit komt omdat er meer onderzoek nodig is om een werkbare definitie van groente en fruit vast te stellen, schrijft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.
Het schrappen van de btw is bedoeld om gezond eten aantrekkelijker te maken voor de consument. In 2019 werd de btw op groente en fruit nog verhoogd van 6 naar 9 procent.
Er bestaat op dit moment nog geen heldere definitie voor groente en fruit. Dit kan voor problemen zorgen. Er zal moeten worden afgebakend welke producten er onder deze definities vallen en welke niet. De staatssecretaris beschrijft het als een ‘puzzel’. Een verse appel of krop sla is duidelijk, maar het probleem ligt eerder bij gepureerde en geperste groente en fruit.
Een extern bureau gaat onderzoeken welke definitie moet worden gehanteerd en kijkt daarbij of het juridisch houdbaar en uitvoerbaar is. De verwachting is dat het onderzoek in januari 2023 klaar is.
Het gaat volgens de bewindsman sowieso één miljard euro schelen aan belastinginkomsten als de btw wordt geschrapt.
Van Ooijen noemt het belang van een heldere definitie groot. Als de definitie van groente en fruit ‘onvoldoende scherp en juridisch houdbaar afgebakend is’, is de kans groot op rechtszaken. Met een goede afbakening worden ‘onnodige fiscale procedures’ voorkomen. Ook leidt het tot een ‘doelmatigere toepassing van de maatregel’.
Ook gaat het kabinet de invoering van suikerbelasting onderzoeken, als tegenhanger van het schrappen van de btw op groente en fruit. Twee varianten worden daarbij onderzocht. Het gaat om de verhoging van belasting op suikerhoudende dranken zoals frisdranken en een nieuwe belasting op andere suikerhoudende producten. Ook dit onderzoek moet in januari klaar zijn. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!