Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
De zelfbruiners getest
04-02-2010
•
leestijd 3 minuten
•
672 keer bekeken
•
Een mooi zomers bruin tintje zonder dat je er rimpels, of erger: huidkanker van krijgt. Dat kan tegenwoordig zonder dat er een zonnestraal aan te pas komt met `zelfbruinende lotions`. Maar maken ze de beloftes van een natuurlijk mooi en egaal zomers kleurtje ook waar? En zijn ze werkelijk zo onschadelijk?
De test
Kassa test tien geleidelijk zelfbruinende lotions die in de drogist, supermarkt of apotheek verkrijgbaar zijn. Er zijn tegenwoordig zoveel merken dat we de dure lotions van de parfumerie buiten beschouwing hebben gelaten. (We hebben dus niet de geconcentreerde snelbruiners getest.)
De lotions zijn blind getest door 25 studentes van ROC A12 in Ede. Ieder meisje heeft gedurende 1 week een arm en een been 7 maal ingesmeerd en het resultaat op schrift bijgehouden. Twee docentes Uiterlijke Verzorging hebben meegeholpen met de beoordeling: huidtherapeut Simone de Wildt en schoonheidspecialist/projectmanager van de opleiding Lucille van Staten.
De werking
Zelfbruinende crème werkt voornamelijk dankzij het bestanddeel DHA (dihydroxyaceton). Dat is een soort suiker dat door bacteriën wordt aangemaakt uit glycerine. Het geeft onder invloed van zuurstof een chemische reactie met de eiwitten en aminozuren (oa met keratine) in de opperhuid waardoor je een bruine kleur krijgt. Het werkt alleen op de bovenste huidlaag en heeft geen invloed op de pigmentvorming. De reactie heeft dus helemaal niets te maken met natuurlijke bruining door de zon. Het is dus puur cosmetisch en is niet schadelijk voor je huid. DHA heeft van zichzelf een erg vieze geur dat niet ieder merk goed weet te maskeren.
De werking hangt af van genetische factoren en van het gebruik. DHA pakt het best op een droge huid met veel keratine. Het heeft dus niets te maken met hoe snel je van nature bruin wordt, maar met de verhorning van je huid. Lees verder de gebruiksaanwijzing van te voren goed door. Het kan lastig zijn om een vlekvrij resultaat te krijgen, want plekken met veel dode huidcellen zoals knieën, ellebogen, nagels en haarzakjes kleuren het snelst. Goed scrubben van te voren en zorgvuldig uitsmeren zijn nodig voor een mooi resultaat. En niet direct na het douchen of sporten aanbrengen maar op droge huid, anders krijg je geen gelijkmatige kleur. Was na gebruik je handen. Na gemiddeld 5 dagen smeren, moet je optimaal resultaat bereiken.
Als het goed is, geeft het niet af. De kleur verdwijnt vanzelf met het vernieuwen van je huid, het loslaten van je dode huidcellen De snelheid waarmee je je dode huidcellen afstoot, is heel persoonlijk, het hangt af van de dikte van je hoornlaag. Scrubben versnelt dat iets.
Volgens dermatoloog Van der Veen van Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP) kan je veel beter een zelfbruiningslotion gebruiken dan bruin te kleuren door de zon(nebank), omdat het veel en veel beter voor je huid is.
Verschil met bruin worden door de zon
Bruinen is een verdedigingsmechanisme van de huid tegen de schadelijke gevolgen van de zon. Door de UV-stralen van de zon wordt er een donker pigment in je huid aangemaakt, melanine genaamd. Je huid wordt daardoor iets dikker en houdt een deel van de UV-straling van de zon tegen waardoor je een soort natuurlijke bescherming tegen de zon opbouwt.
Als je een bruin kleurtje hebt verkregen met een zelfbruiner, kan je niet zonder gevaar de zon in. In de meeste lotions zit namelijk geen beschermingsfactor en je huid heeft geen natuurlijke bescherming tegen de schadelijke UV-stralen opgebouwd. Smeer je dus altijd goed in met zonnebrandcrème.
Het resultaat
Het resultaat is heel wisselend. Bij sommige meisjes pakte het heel goed en ze kregen een mooie bruine kleur. Maar anderen kregen vlekken, ze werd een beetje oranje of het kleurde juist nauwelijks. Dat lag inderdaad totaal niet aan de oorspronkelijke huidskeur van de testers. Meisjes die van nature snel bruin worden, kleurden niet beter/mooier of slechter/lelijker dan degene met een zeer lichte huidskleur die snel verbrandt.
Klik
hier
voor de top tien van de geteste zelfbruiners.