De Tweede Kamer wil een einde maken aan de woekerhuren. Afgelopen week is de Wet betaalbare huur aangenomen. Deze wet moet ervoor zorgen dat een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag worden gebracht. Wat gaat er precies veranderen?
Met de wet wil demissionair minister Hugo de Jonge huurders beschermen die nu te veel betalen voor hun woning. Vooral in de grote steden zijn de huren in de vrije sector erg hoog. De Tweede Kamer heeft daarom nu ingestemd met het voorstel om het puntensysteem aan te passen.
Voor sociale huurwoningen geldt er een puntensysteem. Elke woning krijgt punten toegekend op basis van de oppervlakte, voorzieningen en duurzaamheid. Hoe meer punten een huis heeft, hoe meer huur er mag worden gevraagd. Dit systeem gaat worden uitgebreid waardoor er een ‘gereguleerde middenhuur’ moet ontstaan.
Op dit moment is vastgelegd dat er voor een woning met 147 punten een wettelijke maximale huur van ongeveer 880 euro heeft. Onder de nieuwe wet wordt dit puntensysteem verruimd. Voor een huurwoning tot 186 punten is een maximale grens vastgelegd. Deze komt te liggen op ongeveer 1100 euro.
Huizen die tussen de 148 en 186 punten hebben, vallen nu nog onder de vrije sector. Maar met de nieuwe wetgeving worden dit gereguleerde middenhuurwoningen en mag er dus een maximale huur worden gevraagd. Op termijn moet dit ervoor zorgen dat 300.000 huurders gemiddeld 190 euro per maand minder gaan betalen voor hun woning.
Let wel: de regels gaan pas in op het moment dat er een nieuwe huurder in het huis komt. Iedereen die nu in een te dure huurwoning woont, krijgt dus niet plotseling een lagere huur. Als je na ingang van de wet verhuist naar een vergelijkbare woning, betaal je wel minder huur.
Voor sommige woningen wordt de huur wel verlaagd, ook zonder dat er een nieuwe huurder in komt. Voor iedereen die op basis van het puntenaantal van de woning in een sociale huurwoning zit, maar nu een vrije sector prijs betaalt, moet de huurprijs worden verlaagd. De verhuurders van deze woningen krijgen een jaar de tijd om de prijs aan te passen.
Ook moet de huurprijs voor sociale huurwoningen waarvoor te veel wordt gevraagd meteen worden aangepast als de Wet betaalbare huur wordt ingevoerd. Zit je dus in een sociale huurwoning, maar betaal je op basis van de punten die je woning heeft daar te veel voor, dan gaat de huur bij ingang van de wet meteen omlaag.
De nieuwe wet regelt verder ook dat het puntensysteem afdwingbaar wordt. Gemeenten gaan erop toezien dat verhuurders zich aan het puntensysteem houden en niet te hoge huren vragen. Het wordt ook makkelijker voor huurders om zelf melding te maken. Zij kunnen onder de nieuwe wet op ieder moment naar de Huurcommissie stappen voor een huurprijstoetsing.
Het is de bedoeling dat de wet per 1 juli 2024 in moet gaan. De Eerste Kamer moet zich nog wel over de wet buigen. Wanneer dit gebeurt, is nog niet bekend. Als dezelfde partijen in de senaat voor stemmen als in de Tweede Kamer, zal de wet ook daar een meerderheid behalen.
Bronnen: ANP, Stichting !WOON, Volkshuisvesting Nederland, NU.nl, Het Parool
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!