Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De bankrekening van een overleden dierbare opzeggen? Hier moet je op letten

15-09-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
38315 keer bekeken
  •  
Digitale erfenis nalatenschap laptop man nadenken
Er komt van alles op je af als een dierbare overlijdt. Naast de uitvaart moet je ook allerlei andere zaken regelen, zoals het stopzetten van abonnementen en verzekeringen. Maar ook bankrekeningen moet je stopzetten. Hoe gaat dat laatste precies in z’n werk? We leggen het uit.
Dat het opzeggen van een bankrekening van een overleden dierbare niet altijd zo gemakkelijk gaat, kunnen forumgebruikers BENDEBEST en RIA1956 beamen. Ze lieten beiden op Kassa’s Vraag & Beantwoord weten dat het opzeggen van een Rabobank en ING-bankrekening van hun overleden moeders niet lukt. De banken vragen namelijk om een verklaring van erfrecht en zo’n verklaring kost een paar honderd euro.

Documenten

Als nabestaande kun je niet zomaar toegang krijgen tot de bankrekening van een familielid. Om toegang te krijgen voor allerlei bankzaken, heb je een diverse documenten nodig. De bank kan de volgende documenten opvragen:
  • Akte van overlijden. Deze krijg je meestal van de uitvaartverzorger.
  • Verklaring van het Centraal Testamentenregister (CTR). Deze kun je gratis via de bank of via notaris.nl opvragen. Het CTR legt vast wie een testament heeft opgemaakt.
  • Kopie van je eigen identiteitsbewijs.
  • Een zogeheten ‘vrijwaringsformulier’. Daarin staat de bank niet aansprakelijk is voor eventuele gevolgen van het gebruik van bankrekeningen van de overledene. Hier vind je zo’n formulier van de ASN Bank.
  • Een verklaring van erfrecht. In dit document staat wie de erfgenamen zijn. Zo’n verklaring kost een paar honderd euro. Je hebt er niet altijd één nodig.

Verklaring van erfrecht

Eind 2011 hebben banken afgesproken om niet altijd een verklaring van erfrecht te vragen. Zo is de verklaring niet nodig als er een langstlevende partner (echtgenoot of geregistreerde partner) is, er geen testament is én het saldo op de bankrekening (zowel betaal- als spaarrekening) niet hoger is dan 100.000 euro. Verder zijn er nog een aantal voorwaarden:
  • Partners mogen niet van tafel en bed gescheiden zijn ten tijde van overlijden;
  • Beiden moeten langer dan vijf jaar in Nederland wonen;
  • Er mag geen sprake zijn van een faillissement of curatele;
Volgens de Consumentenbond houden de meeste banken zich aan de regels, maar is Knab iets strenger: als de overleden persoon een buitenlandse nationaliteit had, dan is een verklaring van erfrecht altijd nodig.
Een verklaring kan wél nodig zijn als er wel een testament is of als er meerdere erfgenamen zijn. Ook als de bankrekening van een ouder of ongehuwde/niet-geregistreerde partner was, kan er gevraagd worden om zo’n verklaring. Op deze pagina van de Consumentenbond lees je per bank of je een verklaring van erfrecht nodig hebt.
Banken hebben een eigen beleid, de ene bank gaat soepeler met de regels om dan de andere bank. Neem altijd contact op met de bank om de situatie te bespreken. Vaak hebben banken een nabestaandenservice om je op weg te helpen met het afwikkelen van de bankzaken.

Bankrekening op één naam wordt geblokkeerd

Het is goed om te weten dat in veel gevallen de bankrekening meteen geblokkeerd wordt na het overlijden. De automatische incasso’s zullen niet meer uitgevoerd worden, maar natuurlijk lopen abonnementen en verzekeringen nog wel door. De Rabobank laat automatische incasso’s nog drie maanden doorlopen, evenals de Triodos Bank. Maar RegioBank, SNS en ASN Bank laten de incasso’s doorlopen als de erfgenamen daarvoor opdracht hebben gegeven.
Na het overlijden kun je bij de meeste banken een gezamenlijke rekening op één naam zetten, behalve bij Bunq en Knab. Bij Knab moet je eerst de bankrekening opzeggen en de incasso’s handmatig omzetten, want je kunt geen gebruik maken van de overstapservice. Lees hier meer over de overstapservices van banken.
Het is niet verstandig om voor de blokkade nog snel een bankrekening leeg te halen, want je bent strafbaar als je dat doet zonder daarvoor iets geregeld te hebben met de bank.

Gemachtigd? Niet meer na overlijden

De hele rompslomp met het opheffen van een bankrekening wil je liever voorkomen. Veel mensen denken dat te kunnen doen door iemand te machtigen, maar de machtiging komt te vervallen bij het overlijden. Ook een volmacht, die vastgelegd is in het levenstestament, komt te vervallen. Wie de bankzaken moet regelen van de betreffende overleden persoon, moet worden vastgelegd in een testament.
Bron: Consumentenbond, UitvaartDirekt
Heb jij  een vraag over het opzeggen van een bankrekening? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Wil je over dit onderwerp discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor