Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De prijs van dierenliefde: Dure dierenarts soms onbetaalbaar

16-05-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
37540 keer bekeken
  •  

Sinds de coronacrisis is het aantal huisdieren in Nederland fors gestegen. Inmiddels zijn er ruim drie miljoen katten- en bijna twee miljoen hondenbezitters. En bijna al die dieren moeten wel een keer naar de dierenarts… En soms kost dat veel geld. Soms rijzen de dierenartskosten zo de pan uit dat het de vraag is of een huisdier nog wel voor alle baasjes betaalbaar is?

De kater van Merel uit Noord-Holland werd een paar maanden geleden ernstig ziek waardoor ze met spoed met hem bij de dierenkliniek belandde. Daar aangekomen bleek het beestje last van blaasgruis te hebben. De kosten van het onderzoek en de medicatie bedroegen 147,30 euro. Merel staat vanwege schuldenproblematiek onder bewind en moest aan de bewindvoerder toestemming vragen om de dierenartskosten te betalen.

Helaas werd Mauwi een maand later opnieuw ziek en toen weigerde de bewindvoerder nogmaals te betalen. Merel: “Tot ons grote verdriet werden we toen gedwongen de kat af te staan aan het asiel. Maar afstaan was ook niet gratis. Ik was mijn kat kwijt en ook nog eens 177,50 euro aan kosten voor chippen en castratie.”

34 procent heeft moeite met betalen dierenarts

Uit de enquête die Kassa afgelopen week hield over dierenartskosten, blijkt dat 34 procent van de ruim 2.300 ondervraagden het moeilijk vindt om de medische kosten van hun dier te kunnen blijven betalen. Veel mensen hadden grote onverwachte kosten, oplopend tot meer dan 2.000 euro. Om hun dier de gewenste behandeling te kunnen geven, moest 22 procent van de ondervraagden hier een lening voor aangaan.

Hond met gescheurde knieband

Een van de hondenbezitters die onze enquête invult, schrijft dat zijn hond met zijn nagel in een vloerkleedje is blijven hangen. “Een klein ongelukje met grote gevolgen.” Het hondje scheurt zijn knieband en is er een dure operatie nodig om hem weer te kunnen laten rennen. Helaas heeft zijn baasje die 1.500 euro niet op de bank staan. Het hondje gaat nu hinkend door het leven en wordt in een mandje achterop de fiets vervoerd. Zijn baasje geeft hem wel pijnstillers.

Nog maar drie pootjes

Een poes of hond met nog maar drie pootjes duidt er vaak op dat eigenaar geen dierenziektekosten verzekering had. In plaats van een dure operatie met een pin, wordt het pootje dan geamputeerd. Dat overkwam ook de poes van een van de baasjes die op onze enquête reageerde. Gelukkig was er een kennis die bereid was de amputatie te betalen. Anders had de eigenaar de poes moeten laten inslapen.  

Dier laten inslapen vanwege de kosten

Dat is overigens niet uitzonderlijk; uit de enquête blijkt dat maar liefst 7 procent van de ondervraagden zijn dier moet laten inslapen omdat de kosten van de operatie niet te betalen zijn.

En voor bijna 5 procent van de ondervraagden waren ook de kosten van euthanasie (ook vaak een paar honderd euro) niet te betalen. Het ‘inslapen’ werd uitgesteld omdat het baasje de kosten daarvan nog niet kon betalen.

Praktijken overgenomen door ketens

Volgens veel respondenten zijn de kosten van de dierenarts gestegen sinds hun vertrouwde praktijk werd overgenomen door bijvoorbeeld AniCura of Evidensia. Veel dierenartsen die met pensioen gaan, verkopen hun praktijk aan zo’n keten.

Evidensia is van het Zweedse investeringsfonds EQT dat op dit moment bijna tweeduizend klinieken in meer dan 10 verschillende Europese landen heeft. Ook AniCura is zo’n keten met veel klinieken in Nederland. Deze klinieken van AniCura zijn inmiddels verkocht aan Mars Petcare, onderdeel van Mars. Behalve in dierenklinieken zijn de ketens ook geïnteresseerd in de tweedelijns zorg, de gespecialiseerde dierenziekenhuizen. In die ziekenhuizen kunnen mensen ook vaak 24/7 terecht in geval van spoed. 

Partij voor de Dieren ontevreden over ketens

Volgens Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren hebben AniCura en Evidensia zo’n beetje alle spoeddiensten in handen. Hij vindt dat geen goede ontwikkeling. “Na acht uur ‘s avonds kun je nergens anders meer terecht. De tarieven voor spoed zijn vaak 2 à 3 keer hoger dan een de kosten van een normaal consult. Als je een hond hebt met een gedraaide maag, is het de vraag of hij de volgende dag nog haalt. Dan ga je niet wachten tot maandagmorgen je eigen dierenarts weer open is.”

Rotterdamse kliniek houdt tarieven laag

Viktor Meijer eigenaar van de dierenklinieken Dr Woof in Rotterdam kiest er bewust voor zijn tarieven zo laag mogelijk te houden. Hij wil dat de zorg voor iedereen betaalbaar blijft. Zelfs hondenbezitters uit Den Haag komen bij hem op spreekuur. 

Reactie AniCura

AniCura laat in een reactie aan Kassa het volgende weten:

“We hebben begrip voor de situatie waarin er niet genoeg geld is voor de behandeling van een geliefd huisdier. Dat betreuren wij. Onze dierenartsen hebben een passie voor dieren en zullen altijd kijken naar de best mogelijke oplossing in zo’n situatie.

We staan voor diergeneeskunde van hoge kwaliteit en willen zorg voor een eerlijke prijs leveren voor al onze klanten."

Lees hier de volledige reactie:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Leon Cuijpers
Leon Cuijpers
18 feb. 2024 - 1:33
Ik wil gewoon de basis zorg voor mijn dieren. Deze keten s moeten verboden worden. Vrijgevestigde dierenartsen en dierencrematoria in Nederland https://goo.gl/maps/qz8q3CspKKbGKxdh7
Larie
Larie
7 feb. 2024 - 15:22
Het hondje met de kniebanden die zijn gescheurd dat kon volgens de dierenarts niet meer gerepareerd worden omdat hij te oud was en nog veel therapie nodig had en daar waren zijn voorpootjes te zwak voor. Wat ik ook nog wel even zou willen vermelden niet alleen de dierenartsen zijn erg duur ook de dierenkliniek in Utrecht Ik moest er bijna €1000 betalen voor onderzoek en medicijnen. Ik kreeg geen uitslag wat hij had dan moest ik later over terugbellen en dat kon alleen maar als ik nog eens eerst €180 zou betalen dan zou ik de uitslag per telefoon krijgen.Over dierenliefde gesproken. Zelfs de dierenarts die later belde naar Utrecht kreeg geen uitslag en ze vertelde precies hetzelfde eerst betalen en dan pas de uitslag.
marnix2006
marnix2006
17 sep. 2023 - 16:43
Mijn hondje heeft patella luxatie. Crowdfunding gestart. 1000 euro 💶.
jz66
jz66
24 jul. 2022 - 12:52
Investeringsmaatschappijen kopen zoveel mogelijk praktijken op...ze hebben een monopolie positie gekweekt ondertussen dus worden ze rijk van onze dierenliefde...daar moet wat aan gedaan worden...het is te erg voor woorden dat een chocoladefabriek ons beroofd van onze dieren want daar komt het mi op neer...en dan ook nog....de dierenartsen die hun praktijk verkopen voor een berg geld aan deze ketens moesten aan de schandpaal genageld worden...dat heeft niets meer met dierenliefde te maken...te triest voor woorden dit want dit werkt alleen maar dierenmishandeling in de hand...en trust me...mensen kijken niet of ze het kunnen betalen, ergo het niet kunnen betalen en gedumpt of vermoord worden...bedenktijd werkt niet...zeurende kinderen winnen meestal van het verstand
AngelaBergema
AngelaBergema
23 jun. 2022 - 11:43
Maandagnacht kwam ik terug van vakantie en zie mijn anders zo dunne katje met een rare bolle buik. Das niet goed. Foto gemaakt van het beestje en dinsdagochtend naar de dierenarts Anicura te Breda gereden. "Inderdaad das geen goed teken mevrouw. Woensdag 12 uur is er plek." Gelukkig, das snel! Mijn katje deed nog zijn ding en at netjes zijn bakje leeg. Woensdag 12 uur. "Hart en longen klinken goed maar er zit wel wat in zijn buik daar moet naar gekeken worden, echo en bloedonderzoek." Ai, dat gaat wat kosten dus gelijk deze opgevraagd . Ik werd geadviseerd om dan eerst een echo te doen en vervolgens bloedonderzoek. Afspraak kon gelukkig zelfde dag, 4 uur op een andere locatie in Breda. "Hart klinkt helemaal niet goed Het is net een galopperend paard, kijk ik kan het hartje in de ader zien kloppen". Ja, zelfs de stagiair en ik konden dit met het blote oog zien. Er werd een echo gemaakt en bloed afgenomen. "Er zit vocht in het hartje en de longetjes zijn weggedrukt tevens geeft het bloedonderzoek uit dat zijn schildklier te hard werkt" Ik kreeg een waslijst aan medicijnen mee met prio 1 tot 4. Dit deed de arts om de kosten voor mij inzichtelijk te maken. Helaas is bij thuiskomst 3 uur later mijn katje overleden nog zonder ik de pilletjes heb kunnen geven. Clou van het verhaal de medicijnen kan ik niet retour brengen want ze zijn het pand verlaten. De medicijnen worden vernietigd en ik krijg mijn geld niet terug. Zo houden we dierenartskosten hoog!
1 Reactie
rolfzand
rolfzand5 feb. 2025 - 12:51

Heel logisch dat medicijnen vernietigd moeten worden. Of die medicijnen nu voor mensen of voor dieren zijn maakt niet uit. Zodra ze de praktijk of apotheek verlaten hebben is er totaal geen controle meer over wat er mee gedaan is en hoe ze bewaard zijn. Huisartsen en apotheken handelen voor wat medicijnen betreft volgens de GDP regels die wereldwijd gelden voor alle medicijnen. Daar staat ook in omschreven dat ze vernietigd moeten worden zodra ze de gecontroleerde keten verlaten hebben. Ik zou geen medicijnen willen hebben die thuis in het zonnetje hebben gelegen die tussen de 2 en 8 graden bewaard horen te worden. Niet voor mijzelf maar ook niet voor mijn hond of kat.

danielle43
danielle43
4 jun. 2022 - 18:26
Dat alle praktijken zijn/worden overgenomen door een keten, in mijn regio Anicura - ook wel bekend onder de naam geldfabriek - is een kwalijke ontwikkeling. Ze vinden zelf dat ze passie hebben voor dieren, maar mijn ervaring is bepaald anders. Je moet echt goed opletten dat je niet wordt opgezadeld met nodeloze (en voor het dier belastende) onderzoeken/medicatie. Ik wil er niet meer heen, maar vind vandaag de dag maar eens een zelfstandige dierenarts die ook nog binnen een redelijke afstand zit.
@HENK@
@HENK@
25 mei 2022 - 14:58
ik heb na mijn lambo nu ook mijn rolls Royce weg moeten doen, het hebben van een leuk autootje is ook al niet meer voor elke autoliefhebber betaalbaar.....
Zoefferd
Zoefferd
23 mei 2022 - 19:08
Vergeet even niet dat de overheid gewoon even dierenarts zorg in het hoge BTW tarief hebben gezet hé?! Dus die verdienen aan dierenzorg maar nog veel erger, dierenleed! Dat was vroeger wel anders.....tuig.
Ria L
Ria L
18 mei 2022 - 12:46
Wat een goede topic om aan te snijden. Zelf hebben we ons hondje verzekerd. Just in case er wat gebeurd oid. Wat ik dan wel weer een ding vindt is dat we altijd eerst de dikke rekening moet betalen om het vervolgens weer terug te declareren via je huisdierenverzekering. Wat best wel omslachtig is eigenlijk. We zijn verzekerd zodat we die dikke rekening kunnen betalen. Maar moeten in principe standaard,bij wijze van spreken, een paar duizend op de bank hebben staan omdat je eerst zelf de kosten moet betalen. Achteraf betalen mag niet bij onze dierenarts en dat maakt het dan best lastig.
Helen 66
Helen 66
18 mei 2022 - 11:18
Bij aankoop een verzekering afsluiten is een mogelijkheid, maar de premie loopt op naarmate je hond/kat ouder wordt. Beter is vanaf begin (pup/kitten of in huis nemen asieldier) elke maand een bepaalde bedrag op een speciale rekening te zetten. Doe het via een automatische afschrijving en kom er niet aan voor andere dingen. Dan heb je een aardige spaarpot voor als het werkelijk nodig is.
1 Reactie
danielle43
danielle434 jun. 2022 - 18:27
Goeie tip!
Jozef1959
Jozef1959
18 mei 2022 - 10:55
Verzekeringen zijn (progressief naargelang de leeftijd van je huisdier) afschuwelijk duur en dekken de meest voorkomende problemen niet, of nauwelijks. Mijn dieren (1 kat en 1 hond) "sparen" elke maand €25,= ieder voor medische kosten. Dit is stukken goedkoper, je beheert je eigen geld en kan dit aan elke kwaal besteden. Verzekeren? Niet doen, dus!
Mvdm
Mvdm
17 mei 2022 - 20:31
Opvallend (schandalig) vind ik ook dat er 21% btw gerekend wordt terwijl zorg over het algemeen voor mensen wel btw vrij is. Dit zou al enorm schelen.
Leandra1dus
Leandra1dus
17 mei 2022 - 10:52
Heb daar een spoedkeizersnede laten doen hond is zOnder toestemming gestelleriseerd lag met pups op koude vloer niet genoeg medicatie on uit de narcose te komen geen medicatie mee naar huis rekening 2100 euro bij de vraag of mijn hond nog een baarmoeder had kreeg ik geen antwoord want er was geen dossier wanneer ik een echo bij eigen dierenarts liet doen kreeg ze bevestigd dat het idd zo was procederen is zinloos ...eindstand nog 1500 extra kosten erop en een dreigende niet normale incasso toppers dat anicura
jee67
jee67
16 mei 2022 - 20:00
Wat mij bij de uitzending heeft verbaasd, is dat de mogelijkheden om een huisdier te verzekeren niet aan de orde is geweest. Dat kan voor een deel van de eigenaren toch een oplossing zijn?
3 Reacties
LBuur
LBuur17 mei 2022 - 8:37
100% mee eens. Ik heb mijn eigen huisdieren verzekerd om niet voor hoge onverwachte kosten te komen staan. Ik gun natuurlijk iedereen de liefde van een huisdier. In de jaren dat ik als assistent werkte bij de dierenarts helaas vaak meegemaakt hoe weinig mensen rekening houden met mogelijke ziektekosten. Dan ging het nog niet eens over 'hoge' bedragen maar om kosten die je kan verwachten in het leven van je dier. Ieder dier moet namelijk wel een keertje naar de dierenarts vanwege diarree/oorontsteking/blaas- nierproblemen etc. Dat eigenaren daar in het begin soms geen rekening mee houden heb ik wel een beetje moeite mee. Een zorgverzekering voor huisdieren zou naar mijn mening voor vele een goed oplossing zijn.
Leandra1dus
Leandra1dus17 mei 2022 - 10:54
Ja maar wanneer je een bull verzekerd innen ze elke maand maar word er niks gedekt...
CARA12
CARA1211 jul. 2024 - 15:10
als je een hondje uit het asiel neemt van 8 jaar kan je het schudden,kan niet meer verzekerd worden.Dus de oudjes kunnen creperen onder de onethische kosten,het zijn gewoon profiteurs zonder hart voor dieren.Grote schande en dat noemt men dierenliefde.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor