We sluiten De Maand van het Budget af met financiële opvoeding: jong geleerd hoe je verantwoordelijk met geld moet omgaan is oud gedaan. Maar, hoe pak je zo’n financiële opvoeding aan? Vanaf wanneer geef je je kind bijvoorbeeld zakgeld, en hoeveel moet dat zijn?
Vroeg beginnen
Volgens lector ‘Schulden en Incasso’
Nadja Jungmann
is een financiële opvoeding net als je kind leren omgaan met het verkeer; ze moeten het zelf aangaan en proberen. Immers, als je op jonge leeftijd een fout maakt met een klein bedrag, is de kans veel kleiner dat het kind – wanneer het volwassen is – een fout maakt met een groter bedrag.
Zakgeld
Het Nibud stelt dat kinderen vanaf hun zesde, als ze kunnen rekenen en de munt- en briefeenheden kunnen herkennen, zakgeld zouden kunnen krijgen. Nadja Jungmann benadrukt het belang daarvan. “Het maakt niet uit hoeveel het kind krijgt, het geven van zakgeld is verstandig. Het kind leert daarvan omgaan met geld. Bovendien kun je als ouder daarmee zien wat voor soort geldtype je kind is.” Hoeveel zakgeld redelijk is om te geven, kun je gemakkelijk nazoeken op de site van het
Nibud
.
Verschillende geldtypes
Je hebt kinderen die op het oog heel verstandig omgaan met geld; alles wat ze krijgen aan zakgeld, rapportgeld en andere inkomsten verdwijnt linea recta in de spaarpot. Om er vervolgens nooit meer uit te komen. Je hebt ook kinderen met een ‘gat in hun hand’; al het geld dat binnenkomt gaat er ook direct weer uit.
Als ouder kun je denken dat juist het sparende kind verstandig omgaat met geld, maar, zo stelt Jungmann, op deze manier leert het kind geen keuzes te maken. Al het geld direct uitgeven is ook niet de oplossing. Het beste is ergens ertussenin. Verantwoorde keuzes maken, en kunnen sparen.
Monnietalkz
Op onze website praten tieners over geld in de derde en laatste aflevering van Kassa’s Monnietalkz. Hoe handig is het, werkt het systeem wel, en wat zou anders een goede oplossing zijn?
Bekijk hier alle afleveringen van Monnietalkz.