De maand maart is bij Kassa 'De Maand van de Stress'. Want of het nu vaak of weinig is, iedereen heeft in zijn dagelijks leven te maken met stress. Het is zelfs
beroepsziekte nummer 1
en daarom kijken we deze week naar stress op het werk.
Onderzoek
Het
CBS
doet jaarlijks, in samenwerking met
TNO
, onderzoek naar arbeidsomstandigheden van werknemers. Uit het meest recente
onderzoek
blijkt dat van de 15- tot 75-jarigen ongeveer 1 op de 7 last heeft van vermoeidheid door het werk. Dat komt neer op circa 1 miljoen werknemers die het risico lopen op een burn-out of andere werkgerelateerde psychische ziektes.
Tanja Traag
, onderzoeker bij het CBS, vertelt dat werkstress gerelateerd is aan een aantal factoren. "Het gevoel van autonomie hebben is er daar een van. Bijvoorbeeld: je eigen beslissingen kunnen nemen in het werk, je eigen werktempo en werktijden kunnen bepalen. Maar ook taakeisen zijn belangrijk: dus hoe hard, hoe snel en hoe veel je moet werken."
Ook uit de enquête die Kassa enkele weken geleden heeft gehouden, blijkt dat veel mensen stress ervaren op het werk. Toch geeft 58% van onze respondenten aan ‘gewoon door te gaan’ als ze stress ervaren.
Heel snel
Het CBS heeft onder meer onderzoek gedaan naar in welke beroepsgroepen de meeste stress wordt ervaren. “Koks scoren bij uitstek het hoogste als het gaat over heel erg snel moeten werken”, aldus Traag.
Dat blijkt ook als we langsgaan bij
Parkheuvel
, een tweesterrenrestaurant in Rotterdam. Chef-kok en eigenaar Erik van Loo: “Als de spanning over de top gaat, dan zie je dat ze spontaan bloedneuzen krijgen, dat ze flauwvallen, dat ze zichzelf in hun handen snijden, zich branden. Omdat er zoveel in hun hoofd gebeurd, lopen ze achter de feiten aan. Daar willen ze niet aan toegeven en juist dan worden fouten gemaakt."
Advocaten en juristen
Uit het onderzoek van het CBS blijkt daarnaast dat leerkrachten in het basisonderwijs, artsen en juristen juist aangeven dat ze heel veel moeten werken. Bij de laatste beroepsgroep lijkt er een taboe te heersen op het onderwerp stress.
Ronald Dijk is arbeidsrechtjurist en richtte
De Gelukkige Jurist
op om juristen te begeleiden die stress ervaren en vastzitten in de negatieve spiraal die daarvan het gevolg is. “Het is een cultuur van resultaten, van knallen, niet zeuren, je niet kwetsbaar opstellen. Ook niet als je al twee weken slecht slaapt of er privé iets speelt. Dat in combinatie met lange en onregelmatige werkdagen zorgt voor veel stress.”
Wat te doen? Witte Hoogendijk
, hoofd van de afdeling psychiatrie van het
Eramus MC
heeft weer een aantal nieuwe tips hoe je om kunt gaan met stress.
Bekijk de video hier
. Ook geeft hij deze week vijf exemplaren weg van zijn boek ‘Van big bang tot burn-out’, waarin hij samen met journalist Wilma de Rek stress onder de loep neemt. Wil je hier kans op maken? Stuur dan een mailtje naar
kassa@bnnvara.nl
. UPDATE: deelname is gesloten!
Meedoen met ‘De Maand van de Stress’?
Natuurlijk kun jij zelf ook meedoen met De Maand van de Stress. Kijk voor meer informatie in het
dossier
of meld je aan op de speciale Facebook-pagina van De Maand Van.
Het is ook nog steeds mogelijk je – net als onze panelleden én honderden Kassa-kijkers – aan te melden voor het wetenschappelijk onderzoek naar stress van het Erasmus MC. Deelnemers krijgen een app met handige tips en tricks. Je kunt je
hier
aanmelden voor het onderzoek.