Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De levensloopregeling stopt definitief: dit moet je weten

16-11-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
15346 keer bekeken
  •  
geld pensioen advies financieel planner tablet 1127

De levensloopregeling, de spaarregeling voor werknemers voor verlof en pensioen, werd in 2012 stopgezet, maar is nu weer actueel. De overgangsregeling loopt dit najaar namelijk definitief af. Voor deelnemers die het openstaande bedrag in één keer uitgekeerd krijgen, is het even opletten. Dit kan gevolgen hebben voor de belasting die je betaalt of de toeslagen die je krijgt. We leggen uit hoe dit zit.

Met de levensloopregeling kon je tot 2012 als werknemer via het brutoloon bij je werkgever fiscaal aantrekkelijk sparen voor diverse vormen van onbetaald verlof. Zo kon je er ouderschaps-, educatief of zorgverlof mee financieren. Daarnaast was het mogelijk om een tegoed te sparen voor deeltijdpensioen of om eerder stoppen met werken. Ruim een kwart miljoen Nederlanders deden eraan mee.

Eind aan overgangsregeling

De levensloopregeling stamt uit 2006, maar is al sinds 2012 niet meer beschikbaar voor nieuwe deelnemers. Het toenmalige kabinet wilde het eerder stoppen met werken niet meer stimuleren en maakte er daarom een einde aan. Voor deelnemers die nog een tegoed hadden staan, werd er een overgangsregeling van tien jaar van kracht waarmee belastingvrij kon worden doorgespaard. Die periode is nu ten einde gekomen.

Tot en met oktober van dit jaar kon het levenslooptegoed dat iemand had opgebouwd worden opgenomen. Dat levensloopsaldo werd overgemaakt aan de (ex-)werkgever. Deze moest zorgen voor de uitbetaling aan de werknemer en voor de fiscale afhandeling.

Wat gebeurt er nu?

Is het levensloopsaldo niet voor 1 november 2021 opgenomen? Dan wordt het nog openstaande bedrag in deze periode alsnog uitgekeerd door de bank, verzekeraar of beleggingsinstelling waar het tegoed stond. Geldt dit ook voor jou? Let dan even op, want vaak gaat het om tienduizenden euro’s die vrijkomen.

In één keer meer inkomen heeft gevolgen

Over het gespaarde levensloopbedrag hoefden deelnemers in de overgangsperiode geen belasting te betalen. Het saldo telde de afgelopen jaren ook niet mee voor de vermogensrendementsheffing . Echter, de uitkering van het levensloopsaldo zoals die nu aan het einde van de overgangsregeling gebeurt, wordt wel belast. Het uitgekeerde levenslooptegoed telt de fiscus op bij je inkomen, waardoor je dit gaat terugzien bij de belastingaangifte.

Omdat het levensloopsaldo nu vrijkomt, kan het inkomen van 2021 fors stijgen. Het gevolg kan zelfs zijn dat je in een hogere of de hoogste belastingschijf terechtkomt. Je moet dan meer belasting betalen.

Daarnaast kan een hoger inkomen ook gevolgen hebben voor toeslagen voor zorg, huur- of kinderopvang. Het resultaat kan zijn dat je de toeslag later (deels) moet terugbetalen. De Belastingdienst waarschuwt via zijn site: “De uitkering van uw levenslooptegoed kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en heffingskortingen in 2021. Want door deze uitkering wordt uw inkomen in 2021 hoger. Geef deze wijziging tijdig door via Mijn toeslagen .”

Gebruik maken van middeling

Omdat je inkomen in een keer fors stijgt, staat de fiscus het toe om gebruik te maken van ‘middeling’. Het uitgekeerde tegoed neem je dan gespreid over meerdere jaren op. Je betaalt dan belasting over het gemiddelde inkomen van drie opeenvolgende jaren. Dat is belastingtechnisch voordeliger dan dat je over een jaar opeens veel meer moet afdragen. Automatisch gaat dit niet, want de middelingsregeling voor inkomstenbelasting moet je zelf aanvragen.

Op de website van de Belastingdienst vind je meer uitleg over de middeling. De Consumentenbond legt je via deze pagina uit hoe je een verzoek tot middeling kun indienen.

Levensloopverlofkorting 

Bij opname van het levensloopsaldo heb je recht op levensloopverlofkorting. Dat geldt ook dit jaar nog. Voor 2021 is dit bedrag 223 euro. Heb je bijvoorbeeld tussen 2006 en 2011 elk jaar gespaard op de levenslooprekening? En de verlofkorting nog niet eerder gebruikt? Dan heb je 6 jaar aan korting opgebouwd voor de inkomstenbelasting. Let wel: de korting is nooit hoger dan het bedrag dat nu is opgenomen.

Andere opties

Andere financiële opties zijn er ook voor je levenslooptegoed. Zo kun je het saldo gebruiken om bijvoorbeeld dit jaar nog een deel van de hypotheek af te lossen. 

Daarnaast kun je het benutten om je (toekomstige) pensioeninkomen aan te vullen. Dan kun je sparen op een spaarrekening of een lijfrenteverzekering of lijfrentespaarrekening afsluiten. Vind je het spaarrendement te laag? Dan kun je overwegen om het geld te gaan beleggen. Daar zijn uiteraard wel risico’s aan verbonden. Welk van deze opties voor jou de juiste is, is volgens financieel adviesbureau Nibud afhankelijk van je doel en de termijn waarin je aanvullend pensioen wilt opbouwen. Lees er hier meer over.

Financieel advies

Heb je het geld niet direct nodig? Dan zijn er diverse mogelijkheden, waarvan er hierboven kort een paar zijn benoemd. Al met al kunnen de gevolgen financieel van het eindigen van de overgangsregeling best ingewikkeld uitpakken. Een financieel planner of financieel adviseur kan adviseren wat het beste past bij jouw financiële situatie, nu en op de langere termijn. Hiervoor kun je een onafhankelijk financieel planner van de VOFP (Vereniging Onafhankelijk Financieel Planners) in de arm nemen. Je kunt ook op consult gaan bij je eigen bank of bij je hypotheekadviseur, als je meer wilt aflossen.

Aan het verstrekken van advies kunnen uiteraard kosten verbonden zijn. Vraag voorafgaand aan het consult hoe hoog de tarieven zijn.

Heb jij een vraag over de levensloopregeling? Of over een andere consumentenkwestie? Stel deze op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Beschik je over kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!

Meepraten over dit onderwerp kan hieronder.

Bronnen: ABP, Belastingdienst, Consumentenbond, DRV, Elsvevier, Nibud, Unie.nl

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!