Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil de vrije huurmarkt beter reguleren. Hij introduceert daarom een puntensysteem dat ook al wordt gebruikt voor de sociale huursector. De woonminister wil op die manier huurhuizen voor met name de middeninkomens betaalbaarder maken.
In de sociale huursector mag niet meer dan 763 euro huur worden betaald voor een huurwoning. Voor de vrije sector wordt het puntensysteem opgerekt en komt het huurbedrag tussen de 1000 en 1250 euro te liggen. Huurstijgingen kunnen zo beperkt worden, aldus De Jonge.
Om huurwoningen voor middeninkomens betaalbaarder te maken worden aanvangshuren in het middenhuursegment gereguleerd. Een deel van de woningen die nu in de vrije huursector valt, valt door de plannen van woonminister De Jonge straks onder de gereguleerde middenhuur.
Het woningwaarderingstelsel (puntensysteem) bepaalt de huurprijs. Op die manier betaalt een huurder "een eerlijke prijs die past bij de kwaliteit van de woning", aldus het ministerie.
De minister van Volkshuisvesting heeft donderdag zijn plan 'Betaalbaar wonen' gepresenteerd. De Jonge zet vooral in op woningen voor mensen met een middeninkomen zoals agenten, docenten en verplegers. Zij moeten makkelijker aan een huis gaan komen.
Ook wil de bewindsman de hoge woonlasten van mensen met een laag inkomen aanpakken. Door de hoge huren houden zij soms te weinig geld over om van te leven. Zij dreigen helemaal in de problemen te komen door de hoge inflatie. "Te hoge woonlasten worden aangepakt door huurstijgingen te beperken en door mensen een woning toe te wijzen die bij het inkomen past. Voor mensen met een laag inkomen verlagen we de huren", staat in de plannen.
Ook gaat de huurtoeslag op de schop. De Jonge wil die "stevig" vereenvoudigen. Door de plannen moeten ook meer mensen in aanmerking komen voor huurtoeslag. De hervormde huurtoeslag moet in 2024 ingaan.
Het plan is om de maximale huurgrens voor de huurtoeslag te schrappen. Die grens ligt nu op 763 euro. Ook komen jongeren eerder in aanmerking voor huursubsidie. De leeftijdsgrens gaat van 23 naar 21 jaar. En servicekosten vallen straks niet meer onder de huurtoeslag.
BNNVARA is vandaag, donderdag 19 mei, de campagne Huur is te duur gestart! Emma Wortelboer legt uit wat jij kunt doen als je denkt dat jouw huur te hoog is:
BNNVARA strijdt vóór eerlijke huren en tégen het uitknijpen van jonge huurders! Doe via deze site de huurcheck en kijk of jij te veel huur betaalt:
Meer lezen over het verlagen van je huurprijs?
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!