Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De digitale euro; wat is het nut ervan?

23-11-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5227 keer bekeken
  •  
digitale euro 1127
De Europese Centrale Bank (ECB) werkt aan een nieuw betaalmiddel: de digitale euro. Wat is het nut van zo’n digitale vorm van geld? Kassa zet het voor je op een rij!
Op dit moment biedt de ECB twee vormen van geld aan, namelijk transacties via je bankrekening en contant geld. Maar daar komt in de toekomst wellicht een nieuwe vorm bij; de digitale euro. Momenteel onderzoekt de ECB of dit geïntroduceerd kan worden.
Je kunt deze digitale euro vergelijken met bankbiljetten, maar dan in elektronische vorm. De digitale euro vervangt contant geld niet, maar vult het aan, stelt de ECB. Hoe zo’n digitale euro eruit kan zien, is volgens de ECB nog te vroeg om te zeggen.

Nieuwe vorm van geld: digitale euro

Deze nieuwe vorm van geld waaraan de ECB werkt, moet ervoor zorgen dat burgers in het eurogebied gratis toegang houden tot een eenvoudig, veilig, betrouwbaar en universeel geaccepteerd betaalmiddel. Hiermee kun je, als de digitale euro er ook echt komt, ook sneller betalen. Met de digitale euro wil de ECB ervoor zorgen dat de waarde van ons geld behouden blijft en dat de ECB dit kan waarborgen en reguleren.
"Steeds vaker kiezen Europeanen voor digitale manieren om geld uit te geven, te sparen en te beleggen. Onze rol is het vertrouwen in geld te verzekeren. Dat betekent ervoor zorgen dat de euro klaar is voor het digitale tijdperk. We moeten klaarstaan om een digitale euro uit te geven, mocht dat nodig zijn", stelt Christine Lagarde, president van de ECB.

Wat is het nut ervan?

Het klinkt wellicht overbodig; nóg een betaaloptie. Want je kunt immers al pinnen met je bankpas, via je bankrekening geld overmaken en ook nog aan de kassa met contant geld betalen. Toch zien steeds meer centrale banken ‘digitaal centralebankgeld’ als de toekomst, stelt het NRC.
De ECB wijst als het gaat om het nut van de digitale euro op de veiligheid van het betaalmiddel. Zo stelt het dat je in situaties waarin je liever niet meer contant betaalt, dan kunt kiezen voor de digitale euro. Daarnaast zou met de digitale euro iedereen toegang hebben tot het betalingsverkeer, meldt RTL Nieuws.

Cryptovaluta

Er ontstaan tegenwoordig steeds meer digitale munten in de particuliere sector ontstaan. Denk aan cryptovaluta als de bitcoin of de libra van Facebook. De waarde van dergelijke munten fluctueren enorm. Bij de digitale euro zal dit minder het geval zijn, door de waarde ervan te koppelen aan dat van de contante variant.
Ook zijn cryptomunten niet gereguleerd, waar de digitale euro dat wel zou zijn. Dit betekent dat er controle is of geld niet wordt witgewassen of wordt ingezet voor onder meer het financieren van terrorisme.

Wat is het verschil met het geld op je bankrekening?

Tot nu toe klinkt de digitale euro nog gewoon als het geld dat je al op je betaalrekening hebt staan. Het geld op deze rekening wordt ook wel ‘giraal geld’ genoemd; geld dat je niet kan aanraken en dat bestaat uit tegoeden bij banken. Hoewel de digitale euro nog het meest op deze vorm van geld gaat lijken, is dit ‘girale geld’ en de digitale euro niet geheel hetzelfde.
Bij jouw girale geld ben je afhankelijk van je bank. Jij hebt als particulier het geld toevertrouwd aan jouw bank, die er een claim op kan maken. Wanneer de bank failliet gaat, is dit ook van invloed op jou. In financieel onzekere tijden is jouw bank daardoor niet altijd even veilig als je zou willen. Ook ben je afhankelijk van je bank als je iets overboekt naar een online winkel, als je een Tikkie van een vriend(in) betaalt of als je prooi wordt van ‘spoofing’.

Digitale euro in beheer van ECB

Bij de digitale euro is het geld in beheer van de ECB. Waar een normale bank kan ‘omvallen’, kan een centrale bank dit niet. Hierdoor zou in theorie nooit iemand zich zorgen hoeven maken over of een bank wel of niet omvalt en wat voor gevolgen dit voor de hele economie heeft. Wel zouden inwoners van de eurozone een rekening bij de centrale bank moeten krijgen. Volgens RTL Nieuws is de ECB hier nu nog helemaal niet op toegerust.
Het is overigens niet de bedoeling dat mensen straks, als de digitale euro ooit een intrede maakt, hun spaargeld weghalen bij hun bank en dit omzetten in digitale euro’s bij de ECB, stelt NRC. Dit zou namelijk de rol van de banken in het financiële systeem aantasten en het risico op een ‘bankrun’* tijdens een financiële crisis vergroten.
*Een bankrun staat ook wel bekend als een run op de bank of een bankstormloop. Wanneer een bank failliet dreigt te gaan, ontstaat de kans dat rekeninghouders massaal hun spaargeld gaan opnemen bij de bank. Hierdoor ontstaat er dan bij de bank een acuut liquiditeitsprobleem.

Wanneer komt de digitale euro er?

Of de digitale euro ooit echt een verschijning gaat maken, is nog zeer onzeker. Op dit moment werkt de ECB nog aan het concept van de digitale euro. De ECB verwacht half 2021 te beslissen of het ook echt start met een digitale euro. Als het na dit onderzoek besluit door te gaan met het uitrollen ervan, onderzoekt de centrale bank allereerst hoe burgers en bedrijven gebruik maken van de digitale euro en welke eisen zij hebben. Daarna zal pas worden gekeken hoe zo’n munt er verder uit komt te zien.
Bron: ECB, NRC, RTL Nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!