Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De ‘booming business’ van erfrechtplanbureaus

19-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
22034 keer bekeken
  •  

Het afsluiten van testamenten en levenstestamenten is steeds populairder. In de eerste helft van 2019 is er bij testamenten een stijging van veertien procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Bij levenstestamenten is die stijging zelfs veertig procent.

Een testament regelt vooral aan wie je je bezittingen na laat als je bent overleden. Een levenstestament geldt als je nog in leven bent en hierin kun je vastleggen wie voor jou beslissingen mag maken als je dit zelf niet meer kan, omdat je bijvoorbeeld dement bent.

Geld besparen met behulp van adviesbureaus?

Adviesbureaus in erfrechtplanning bieden lezingen en gratis adviesgesprekken aan waarin ze claimen dat je veel geld kunt besparen als je je door hen laat adviseren bij het opstellen van een testament of  een levenstestament. Je kunt rechtstreeks naar de notaris gaan, maar je kunt dus ook eerst bij een adviesbureau aankloppen. Alleen, wat is daarvan de toegevoegde waarde?

De Erfrecht Planners

In onze uitzending komen Jeanny van der Donk en Wim Hofman aan het woord. Ze zijn samen met hun partners in zee gegaan met adviesbureau De Erfrecht Planners. De echtparen Van der Donk en Hofman gingen langs bij het kantoor in Sittard voor een vrijblijvend gesprek, waar ze uiteindelijk opdracht gaven tot het maken van twee testamenten en twee levenstestamenten. Toen ze voor lezing en ondertekening bij de door De Erfrecht Planners geregelde notaris langs gingen, kregen ze het gevoel dat het advies geen meerwaarde had en dat ze ook rechtstreeks naar een notaris hadden kunnen gaan. De Erfrecht Planners reageert schriftelijk op de vragen van Kassa. Lees de volledige reactie hieronder.

Een extra schakel kost extra geld

Lucienne van der Geld, docent erfrecht aan de Radboud Universiteit en directeur van Netwerk Notarissen geeft aan dat je inderdaad veel geld kunt besparen door rechtstreeks naar een notaris te gaan.  Het is namelijk de plicht van een notaris om zowel op juridisch als fiscaal gebied te adviseren over welk testament het beste bij iemand past. Als je naar een erfrechtplanner gaat, moet je daarna nog steeds naar de notaris die de testamenten moet opmaken. De adviesbureaus hebben vaak geen toegevoegde waarde en zijn een extra schakel waarvoor je ook betaalt, stelt Van der Geld.

Nadenken over (levens)testament

Lucienne van der Geld geeft aan dat het in eerste plaats wél heel goed is om na te denken over het afsluiten van een (levens)testament, maar dat een (levens)testament niet altijd voor iedereen nodig is. Bij de wet is namelijk al veel geregeld. De wettelijke erfverdeling geeft aan dat de erfenis gelijk verdeeld wordt over de langstlevende partner en de kinderen. Als jouw situatie wat afwijkt van de standaard gezinssituatie of als je bijzondere wensen hebt – bijvoorbeeld dat de schoonkinderen niet mogen delen in de erfenis – moet je dat vastleggen in een testament.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!