Dampkring nog nooit zo vervuild
21-11-2011
• leestijd 1 minuten
De hoeveelheid broeikasgassen in de ozonlaag is vorig jaar gestegen tot een recordniveau. Belangrijkste oorzaken zijn het gebruik van fossiele brandstoffen, boskap en het gebruik van kunstmest. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde studie van de Wereld Meteorologische Organisatie, de VN-tak die zich bezighoudt met weer en klimaat.
CO2
Onderzoekers keken onder meer naar de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2). Ze telden 389 CO2-moleculen op elke miljoen deeltjes in de lucht. Dat was het hoogste peil sinds 1750. De vervuiling is nog erger dan de slechtste scenario's die VN-klimaatonderzoekers in 2001 hadden opgesteld.
Ook de hoeveelheid methaan in de lucht stijgt snel. Dat komt mogelijk door het ontdooien van de permafrost in gebieden als Siberië, Canada en Alaska.
De vervuiling is nog erger dan de slechtste scenario's die VN-klimaatonderzoekers in 2001 hadden opgesteld.
Aantal CFK's in de lucht neemt af
Toch ziet de WMO ook lichtpuntjes. Zo heeft internationaal ingrijpen ertoe geleid dat de hoeveelheid chloorfluorkoolstofverbindingen (CFK's) in de lucht afneemt. De stof, die vroeger veel werd gebruikt in koelkasten en spuitbussen, breekt de ozonlaag af.
HFK's dragen bij aan het broeikaseffect
In plaats van CFK's worden tegenwoordig alternatieve stoffen gebruikt, zoals HFK's. Die breken de ozonlaag niet af, maar blijken wel sterk bij te dragen aan het broeikaseffect. De hoeveelheid HFK's in de dampkring stijgt snel. Als de wereld niet ingrijpt, kunnen HFK's ongedaan maken wat er de laatste jaren is bereikt met het uitbannen van CFK's, waarschuwde de VN-milieuafdeling UNEP maandag in een eigen rapport.
ANP
ANP