Daling consumptie leidt tot overheidstekort
20-03-2012
• leestijd 2 minuten
Het gebrek aan vertrouwen bij consumenten en de daardoor lage consumptieve bestedingen vormen de basis van de slechte economische groei in Nederland. En door de lage consumptie vallen de belastinginkomsten van de overheid fors tegen waardoor het het overheidstekort groter uitvalt.
Maatregelen
Dat stelde CPB-directeur Coen Teulings dinsdag in een toelichting op de jongste CPB-voorspellingen. Volgens Teulings is het van groot belang dat het kabinet nu snel goede maatregelen aankondigt om de economische groei te stimuleren en de overheidsfinanciën te herstellen.
Duidelijkheid
Dat kon onder meer door de huizenmarkt en de hypotheekrenteaftrek te hervormen, de AOW-leeftijd sneller te verhogen en de werkloosheidsuitkeringen en ontslagvergoedingen aan te passen. Belangrijk is dat het kabinet voor de burgers snel duidelijk maakt wat er gaat gebeuren. Wanneer de maatregelen dan precies worden ingevoerd is minder van belang, net als de eis van Brussel dat Nederland in 2013 het tekort weer onder de 3 procent heeft gebracht.
Herstel
Volgens Teulings is Europa sinds januari weer iets aan het herstellen, met dank aan de maatregelen van de Italiaanse premier Mario Monti en ,,de muur van geld'' waarmee de Europese Centrale Bank de Europese banken voor zeker 3 jaar aan liquiditeit heeft geholpen. Maar in die periode moet er wel echt iets verbeteren want anders zijn de problemen alleen maar groter en krijgen we in Europa net als in Japan ook 'zombiebanken', die alleen nog met overheidssteun overeind kunnen blijven.
Zekerheid
Teulings zei dat we ,,idealiter'' de woningmarkt 10 jaar geleden al hadden hervormd, maar dat het nu toch echt tijd is. De prijzen dalen al jaren licht, kopers zijn onzeker en toch zijn er veel onverkoopbare woningen. Volgens Teulings zit iedereen te wachten op meer zekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek en de overdrachtsbelasting. Het kabinet moet die geven, met een ,,hele lange overgangstermijn''. Het moet op zo'n manier dat voor iedereen duidelijk is dat we over 2 jaar niet weer met eenzelfde discussie zitten.
ANP