D66 wil snel wetgeving voor inzet drones
10-05-2013
• leestijd 2 minuten
D66 wil dat er snel wetgeving komt waarin de inzet van onbemande vliegtuigjes (zogenoemde drones) door politie en particulieren wordt geregeld. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie liet de Tweede Kamer deze week weten te werken aan de oprichting van een speciale drone-eenheid voor de politie.
Privacy
De bewindsman reageerde op Kamervragen van Gerard Schouw. Het D66-Kamerlid zei vrijdag ,,ongerust'' te zijn over de antwoorden van Opstelten. Hij maakt zich zorgen over de privacy van burgers. De huidige wetgeving over drones is volgens hem onvoldoende. Zo komt het woord drone er niet eens in voor.
Innovatie en onderzoek
Op dit moment wordt de hulp van Defensie ingeroepen als de politie drones wil inzetten. De politie beschikt wel over enkele onbemande vliegtuigjes, maar die worden volgens Opstelten alleen gebruikt voor ,,innovatiedoeleinden en onderzoek''. Er wordt nog gewerkt aan een ,,politiebrede visie'' voor de inzet van drones.
Opleiding
Bij de politie hebben inmiddels al wel enkele mensen een basisopleiding gevolgd om drones te besturen. Dit gebeurt ,,ter voorbereiding om te komen tot een formele politie UAS-organisatie (Unmanned Aerial Services)'', aldus Opstelten. Schouw noemt deze gang van zaken een ,,beetje vreemd''.
Implementatie
Volgens Schouw kan de politie op dezelfde voet doorgaan wat betreft de inzet van drones, maar moet er even pas op de plaats worden gemaakt als het gaat om de implementatie van nieuw beleid. Het gaat dan bijvoorbeeld om de inzet van nieuwe, meer geavanceerde onbemande vliegtuigjes. Dan moet eerst met de Kamer worden overlegd of moet er nieuwe wetgeving zijn, aldus het Kamerlid.
Gluren bij de buren
Hij wil verder snel nieuwe wetgeving omdat hij zich ook zorgen maakt over de inzet van drones door burgers en particuliere bedrijven. ,,Het gluren bij buren wordt wel heel gemakkelijk en dat lijkt me niet de bedoeling.''
Bewijsmateriaal
Advocaat Geert-Jan Knoops pleit daarbij voor landelijke regels voor het gebruik van drones door de politie, omdat het volgens hem nog onduidelijk is hoe agenten de opnames die met de vliegtuigen worden gemaakt zullen gaan gebruiken. Zonder heldere criteria zouden rechters bij een strafproces de beelden mogelijk niet als bewijs toelaten, zegt hij. ANP