D66 en SP: naheffing fiscus gespreid betalen
31-10-2014
• leestijd 2 minuten
Oppositiepartijen D66 en SP vinden dat de 5 tot 6 miljoen mensen die
een naheffing
krijgen van de fiscus de kans moeten krijgen dat gespreid te betalen.
D66 wist van naheffing
De naheffing is ,,gewoon slecht nieuws'', zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees in reactie op de naheffing van gemiddeld 150 euro. Hij pleit er voor dat de naheffing voor iedereen gespreid kan worden betaald als de omvang per belastingplichtige volgend jaar juni precies duidelijk is. Koolmees erkent dat hij wist dat de naheffing zou komen, maar hij wist niet dat het om zo'n grote groep mensen zou gaan.
Donderdag was er nog sprake van naheffingen van tussen de 300 en 700 euro, inmiddels gaat het volgens staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën om een gemiddelde van 150 euro. ,,Hier moet maandag echt wel opheldering over komen'', zegt Koolmees.
SP: Dit is een Pechtold-heffing
SP-Kamerlid Farshad Bashir vindt de wijze waarop de naheffing wordt doorgevoerd niet kunnen. ,,Mensen moeten kunnen vertrouwen op berekeningen. Kan dat niet, dan wordt de overheid onbetrouwbaar.'' Hij geeft D66 de schuld van de naheffing. ,,Dit is een Pechtold-heffing die het resultaat is van handjeklap vorig jaar bij het herfstakkoord.''
Koolmees stelt daarop dat de SP wel vaker niet weet waar het over gaat. Hij wijst erop dat de naheffing het gevolg is van afspraken tussen VVD en PvdA uit november 2012. Toen werd besloten de heffingskortingen inkomensafhankelijk te maken. Dat was onderdeel van de deal tussen de twee regeringspartijen die een einde moest maken aan het oproer in de VVD over de inkomensafhankelijke zorgpremie.
CDA: te laat in actie
Het CDA trok donderdagavond al aan de bel over Wiebes' naheffing. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hadden het kabinet en de Belastingdienst veel eerder in actie moeten komen.
De regeringspartijen VVD en PvdA houden zich op de vlakte. De VVD wil pas maandag in de Tweede Kamer reageren. De PvdA stelt dat de communicatie naar de burger niet tijdig genoeg op gang is gekomen. Een bericht op de website van de fiscus is dan niet genoeg, aldus Kamerlid Ed Groot. ANP