Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

D66 en GroenLinks: blauwvintonijn uit sushi

16-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
sushi.jpg
Japanners moeten voorlopig geen sushi met blauwvintonijn meer eten. De vissoort is anders over enkele jaren uitgestorven. Europarlementsleden Gerben-Jan Gerbrandy (D66) en Bas Eickhout (GroenLinks) hebben dat dinsdag gezegd.
Beiden vertegenwoordigen het Europarlement bij de conferentie over bedreigde diersoorten Cites, die nog tot 25 maart plaatsvindt in het Arabische Qatar met bijna alle landen van de wereld. Gerbrandy en Eickhout rekenen op een internationaal handelsverbod voor de blauwvintonijn.
De tonijnsoort zwemt vooral in de Middellandse Zee. De Zuid-Europese vissers verkopen de vangsten voor 80 procent aan Japan voor verwerking in de meest luxe en dure sushi's. De extreme overbevissing bedreigt de soort in zijn voorbestaan.
De EU, Rusland en VS steunen een handelsverbod van de blauwvintonijn, wat het eerste ooit op een vissoort zou worden. Japan en China verzetten zich daartegen. ,,Een erg kortzichtig verzet. Japanners kunnen makkelijk een andere soort tonijn in hun sushi stoppen'', vindt Eickhout. Gerbrandy stelt bovendien dat sushi helemaal niet zo'n traditioneel Japans gerecht is als de Japanners zelf beweren.
De twee Europarlementsleden bestrijden ook een verzoek van Tanzania en Zambia om een partij ivoor van olifantenslagtanden te mogen verhandelen. De Afrikaanse landen zeggen dat ze met de opbrengst de wildparken willen verbeteren. ,,Maar de handel geeft dan ook illegale stropers een kans, ook in andere landen. Dat willen we helemaal niet'', zegt Gerbrandy.
De conferentie bespreekt ook de situatie van de ijsberen. Onder meer in Canada zijn nu de huiden van ijsberen te koop. ,, Wij willen voorkomen dat die straks ook in winkels in Nederland komen te liggen'', zegt Eickhout.
De twee Europarlementsleden vertrekken zondag naar de conferentie in Qatar. Eickhout noemen hun rol cruciaal. ,,De Cites-top in Qatar is de eerste grote conferentie na de VN-klimaattop in Kopenhagen. Bij die top in Kopenhagen speelde de EU eigenlijk geen rol. Het is cruciaal dat we die rol weer oppakken, ook met het oog op de komende VN-klimaatop in Mexico en de top over biodiversiteit in Japan.'' ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!