Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

CPB: Versoepel aflossingseis hypotheek voor spaarruimte

04-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
215 keer bekeken
  •  
geld euro 1127

Veel Nederlandse huishoudens hebben bij een financiële tegenvaller niets aan hun vermogen. Het vermogen zit bij veel Nederlanders namelijk grotendeels vast in een huis of in een pensioenfonds. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB oppert om de aflossingseis voor hypotheken te versoepelen, zodat meer mensen kunnen sparen. Verder zou een flexibeler pensioenstelsel kunnen helpen.

Volgens het CPB bouwen huishoudens vermogen op en gaan ze schulden aan om hun consumptie gelijkmatig over het leven uit te smeren. Jonge mensen nemen vaak een hypotheek, omdat ze zelf nog niet genoeg geld hebben om een huis te kopen. Op latere leeftijd hebben ze juist vaak meer verdienen dan ze uitgeven, waardoor ze geld apart kunnen zetten voor later. Door te sparen stellen ze consumptie juist uit.

Bijna kwart huishoudens zit onder advies Nibud voor buffer

Volgens het planbureau is er een optimale vermogensopbouw voor huishoudens die zo'n spreiding ook mogelijk maakt. Hierbij sparen huishoudens niet alleen voor hun oude dag, maar bouwen ze ook voldoende geld op om onvoorziene tegenvallers te kunnen opvangen. Echter, er schort nogal eens wat aan zo'n buffer. Het Nibud, hét kenniscentrum voor de huishoudportemonnee, adviseert een buffer van tussen de 3500 en 6000 euro aan spaargeld. Daarentegen heeft bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens minder dan 2500 euro aan spaargeld.

CPB: pas beleid aan voor vermogensopbouw

Vermogensopbouw wordt sterk beïnvloed door overheidsbeleid, stelt het CPB. Dit heeft te maken met de verplichte pensioenopbouw, hypotheekrenteaftrek en de bijbehorende aflossingseis. Daarom kijkt het planbureau naar die gebieden om het beleid aan te passen.

Door dit aan te passen zouden huishoudens met veel overwaarde in hun woning minder pensioen kunnen opbouwen of zouden jongeren een lagere pensioenpremie kunnen betalen dan ouderen. Het CPB wijst er wel op dat hieraan risico's kleven.

Verder zou de aflossingseis kunnen worden afgezwakt, zodat huizenkopers alleen verplicht zijn bijvoorbeeld de helft van de woning af te lossen. Dit geeft kopers meer ruimte om te consumeren en een buffer op te bouwen. De aflossingseis is echter juist na de kredietcrisis ingesteld om te voorkomen dat huizenkopers in problemen komen met een aflossingsvrije hypotheek als de woningwaarde zakt of de aandelenmarkt instort. ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor