Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

CPB en SCP: armoede bestrijden gaat banen en geld kosten

18-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
Portemonnee schuld armoede 930 x 520
In de toekomst zal de armoede in Nederland met 25 procent toenemen wanneer er geen andere maatregelen worden getroffen, melden het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Die toename is waarschijnlijk groter als de gevolgen van de coronacrisis duidelijk zijn. Minder armoede gaat geld en banen kosten.
Het CPB en SCP analyseerden tal van beleidsopties om armoede tegen te gaan. In het rapport Kansrijk Armoedebeleid staan mogelijkheden voor zowel de korte en lange termijn.

1 miljoen mensen leven in armoede

In Nederland leven ongeveer 1 miljoen mensen in armoede. Deze mensen moeten de gedwongen keus maken tussen een adequate woning, voldoende voeding of geschikte kleding. Volgens de twee bureaus komt de verwachte toename vooral door de verlaging van de bijstand tot en met 2035.

Armoede-verminderende maatregel kost geld en banen

Als het kabinet een basisinkomen zou invoeren kan volgens het CPB en SCP de armoede met 60 procent afnemen. De nadelen van dit plan zijn dat dit veel geld kost en minder mensen bereid zijn te gaan werken. Op langere termijn gaat dat ook ten koste van de structurele werkgelegenheid. Deze wordt grotendeels bepaald door het arbeidsaanbod.

Daarnaast kunnen een negatieve inkomstenbelasting voor arme werkenden of een verhoging van de bijstand "leiden tot beperktere armoedevermindering". Dat kost tevens geld en banen. Volgens berekeningen van de bureaus zal de kans op armoede voor mensen in de bijstand met bijna de helft afnemen als in 2021 de jaarlijkse verlaging van bijstand wordt teruggedraaid.

Kindgebonden budget

Een effectieve manier om armoede onder kinderen te bestrijden, is volgens het CPB en SCP het verhogen van het kindgebonden budget voor gezinnen met drie of meer kinderen. Volgens de bureaus zijn maatregelen voor op de lange termijn investeringen in bijvoorbeeld opleiding, gezondheid en de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor