Als het kabinet een basisinkomen zou invoeren kan volgens het CPB en SCP de armoede met 60 procent afnemen. De nadelen van dit plan zijn dat dit veel geld kost en minder mensen bereid zijn te gaan werken. Op langere termijn gaat dat ook ten koste van de structurele werkgelegenheid. Deze wordt grotendeels bepaald door het arbeidsaanbod.
Daarnaast kunnen een negatieve inkomstenbelasting voor arme werkenden of een verhoging van de bijstand "leiden tot beperktere armoedevermindering". Dat kost tevens geld en banen. Volgens berekeningen van de bureaus zal de kans op armoede voor mensen in de bijstand met bijna de helft afnemen als in 2021 de jaarlijkse verlaging van bijstand wordt teruggedraaid.
Een effectieve manier om armoede onder kinderen te bestrijden, is volgens het CPB en SCP het verhogen van het kindgebonden budget voor gezinnen met drie of meer kinderen. Volgens de bureaus zijn maatregelen voor op de lange termijn investeringen in bijvoorbeeld opleiding, gezondheid en de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!