Consumentenbond vraagt Hoekstra: verzeker geen negatieve spaarrente tot 100.000 euro
23-06-2020
•
leestijd 2 minuten
•
272 keer bekeken
•
Minister Hoekstra (Financiën) moet mensen met een spaartegoed tot 100.000 euro geen negatieve spaarrente laten betalen. Dat wil de Consumentenbond, die zich ernstige zorgen maakt over de maatregelen die banken treffen om een negatieve spaarrente voor de groep wél mogelijk te maken.
ING, Rabobank en Triodos passen per 1 juli hun voorwaarden aan. Zo kunnen ze negatieve spaarrente voeren. ABN Amro ging deze banken op 1 april 2020 al voor. De negatieve rente wordt vooralsnog alleen aan vermogende klanten gerekend. Zo rekenen ABN Amro, Rabobank en ING het aan klanten vanaf 1 miljoen euro spaargeld en Triodos aan klanten vanaf 100.000 euro spaargeld.
Nieuwe voorwaarden negatieve rente
Er lijkt voor de gewone spaarder zo weinig aan de hand te zijn, maar dat moet niet gedacht worden volgens Sandra Molenaar, directeur van de bond. "Dit is een glijdende schaal", stelt ze. "Met de nieuwe voorwaarden kunnen ze in de toekomst ook negatieve rente rekenen over kleinere bedragen. En dat is volstrekt onwenselijk." In 2019 deed de bond onderzoek naar het gedrag van mensen bij negatieve rente. Zo blijkt dat 80 procent van de consumenten hun geld weghaalt bij de bank wanneer de rente negatief wordt. Zo bewaart 20 procent van de mensen hun geld dan in huis. Volgens Molenaar is dat riskant.
Consument weinig vertrouwen in banken om negatieve rente
Eerder in november 2019 vroeg de Consumentenbond nog om een wettelijk verbod op negatieve spaarrente. Dit wilde Hoekstra niet. Wel ging hij praten met de banken. Die beloofden toen geen negatieve rente in te voeren voor spaargeld tot 100.000 euro. Aan deze belofte voegden de Volksbank en Rabobank slim toe 'in 2020'. Maar liefst de helft van de 7000 panelleden van de bond vertrouwen banken niet op dit punt.
Eenzijdig aanpassen voorwaarden in strijd met Europees recht
Boels Zanders Advocaten lichten de bankvoorwaarden door op verzoek van de Consumentenbond. Uit hun onderzoek blijkt dat het eenzijdig aanpassen van de rentevoorwaarden oneerlijk is. Dit leidt tot een verstoring van het evenwicht tussen bank en klant. Het eenzijdig veranderen van de afspraak is volgens Molenaar in strijd met het Europese recht. De bond verwacht echter niet dat de banken hun aanpassing van de voorwaarden zullen terugdraaien en stelt dat de politiek aan zet is. De belangenbehartiger doet daarom een klemmend beroep op minister Hoekstra.