Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond: veel brood nog steeds te zout

05-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
731 keer bekeken
  •  
Brood 930x520
‘Ambachtelijke’ broden van de bakker zijn vaak veel zouter dan wettelijk is toegestaan. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Vlaamsch Broodhuys en vanmenno spannen de kroon: alle onderzochte broden van deze ketens zijn te zout.
Dertien boven wettelijke norm
De Consumentenbond bekeek het zoutgehalte in ‘ambachtelijke’ broden als desem en spelt van tien bakkerijketens. Bij elke keten werd van drie broodsoorten het zoutgehalte gemeten. Van de 30 onderzochte broden zitten er 13 boven en 5 op de wettelijke zoutnorm voor brood. In de zoutste broden uit de test (Grand-mère wit van Vlaamsch Broodhuys en Oberlander wit desem van Meesterbakker Roodenrijs) zit maar liefst 0,8 gram zout per snee.
Bakker Bart scoort het beste
Bakkerij Bart is de enige keten waarvan alle drie de onderzochte broden binnen de wettelijke norm blijven.
Bakkerijbranche dringt zoutgehalte terug
De bakkerijbranche probeert de afgelopen jaren stapsgewijs het zoutgehalte in brood terug te brengen. Op deze manier konden consumenten geleidelijk wennen aan minder zout in brood.
25% minder sinds 2009
Door de nieuwe wettelijke zoutnorm is het supermarktbrood sinds 2009 25 procent minder zout geworden.
Bakkerijketens proberen te beteren
Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond naar ‘ambachtelijk’ brood bij bakkerijketens hebben inmiddels de meeste ketens toegezegd hun receptuur aan te passen. 
Bron: Consumentenbond
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!