Consumentenbond teleurgesteld in 'Brussel' over kwestie vouchers
13-05-2020
• leestijd 2 minuten
Anders dan vandaag aangekondigd begint de Europese Commissie nog geen inbreukprocedure tegen Nederland en andere lidstaten vanwege de kwestie over het afkopen van gedupeerde reizigers met een voucher. De ommezwaai in de kwestie rond de vouchers, die passagiers krijgen ter compensatie van geannuleerde vluchten vanwege corona, is uiterst ongelukkig. Dat stelt de Consumentenbond in een reactie.
Het Europese passagiersrecht schrijft voor dat een passagier moet kunnen kiezen tussen een omboeking of geld terug. Onder meer Nederland staat tijdelijk de uitgifte van vouchers toe omdat omboeken nagenoeg onmogelijk is en de luchtvaartmaatschappijen nauwelijks inkomsten hebben. Reizigers krijgen in de praktijk daarom geen geld terug, ook als ze dat wel wensen.
'Minister is aan zet'
Volgens de Consumentenbond doet de ommezwaai het imago van Brussel, dat eerder meldde wel een procedure te zullen beginnen tegen landen, niet goed. De consumentenorganisatie meent dat minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) nu aan zet is, aangezien de Europese Commissie wel met aanbevelingen kwam om vouchers aantrekkelijker te maken voor gedupeerden. "Het zou kunnen dat het beleid wordt aangepast naar aanleiding van de aanbevelingen, maar we zijn niet naïef", aldus de bond.
Alle 27 EU-landen krijgen een brief uit Brussel waarin ze eraan worden herinnerd de huidige wetgeving over passagiersrechten na te leven. De Europese Commissie waarschuwde woensdag wel dat als een lidstaat zich niet schikt naar de wet er mogelijk acties volgen, zoals een inbreukprocedure.
Transavia blijft vouchers uitdelen
Luchtvaartmaatschappij Transavia verandert voorlopig niets aan het vergoedingsbeleid voor geannuleerde reizen. De dochtermaatschappij van Air France-KLM blijft gedupeerde reizigers vouchers verstrekken, laat een woordvoerster weten. "We zijn teleurgesteld dat door de Europese Commissie niet wordt gekeken naar het brede perspectief. We zijn door de situatie gedwongen om af te wijken", aldus de zegsvrouw. Ze voegt eraan toe dat ontvangers van een 'coronavoucher' na een jaar alsnog hun geld terug kunnen vragen. ANP