Het kabinet verschuilt zich achter bureaucratische regeltjes om meer dan een miljoen spaarders niet te hoeven compenseren voor te veel betaalde belasting. Het is de vraag of die opstelling standhoudt bij de rechter. Dat zegt Jurgen de Vries, voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers, tegenover De Telegraaf. De Consumentenbond overweegt om naar het Europese Hof te stappen als compensatie er niet komt.
Eind december 2021 werd door de Hoge Raad geoordeeld dat de vermogensbelasting in box 3 in strijd is met het Europees verdrag voor de rechten van de mens. Zowel spaarders als beleggers betaalden allebei belasting over hetzelfde rendement, en spaarders kregen nauwelijks rente en betaalden meer belasting dan ze aan rente-inkomsten ontvingen.
Deze schade moet gecompenseerd worden. Daar kwam alleen een dilemma om de hoek kijken. Moest het kabinet alle gedupeerden compenseren of alleen de 60.000 mensen die tijdig bezwaar hadden gemaakt? Uiteindelijk werd besloten om de niet-bezwaarmakers geen financiële tegemoetkoming te geven.
Nadat de Consumentenbond en de Bond voor Belastingbetalers een omroep deden om tegen deze beslissing in opstand te komen, overstroomde de Belastingdienst met klachten. Desondanks heeft de Hoge Raad in mei 2022 besloten dat niet-bezwaarmakers niet gecompenseerd hoeven te worden. Inmiddels lijkt er echter toch hoop voor deze groep.
Afgelopen vrijdag maakte staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën formeel bekend dat er een ’massaal bezwaar plus’ komt waarmee spaarders die niet bijtijds bezwaar hebben gemaakt tegen de vermogensbelasting in box 3 mogelijk toch compensatie kunnen krijgen.
Van Rij gaat opnieuw naar de rechter om te laten beoordelen wie in deze situatie aan het kortste eind trekt, maar gaat er door de eerdere uitspraak van de Hoge Raad vanuit dat hij in het gelijk wordt gesteld.
De Consumentenbond en de Bond voor Belastingbetalers zijn het daar niet mee eens. Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers geeft tegen de Telegraaf aan dat er “fundamentele rechten zijn geschonden, en dat het kabinet zich verschuilt achter uitvoeringsregels en ruim 1,3 miljoen spaarders in de kou laat staan.”
De Consumentenbond stapt mogelijk naar de Europese rechter als de Hoge Raad de spaarders geen gelijk geeft.
Bron: De Telegraaf/ANP
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!