De vetpercentages van mager rundergehakt blijken soms flink uiteen te lopen. Dit blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. De Europese regels die zijn vastgelegd voor gehakt vlees worden daarmee niet goed nageleefd. Het gehakt blijkt vaak veel vetter dan is toegestaan. De bond pleit voor een aanscherping van de Nederlandse Warenwet.
Volgens een Europese richtlijn mag ‘mager gehakt rundvlees’ maximaal 7 procent vet bevatten. Maar de Nederlands Warenwet maakt verschil in ‘gehakt vlees’ en ‘gehakt’. Volgens de Nederlandse Warenwet mag ‘mager gehakt ván rundvlees’ wel maximaal 15 procent vet bevatten. Gehakt vlees wordt namelijk gehakt als er een beetje water of aroma wordt toegevoegd.
Tijdens de steekproef werden 62 gehaktvarianten van 12 supermarkten onderzocht. Maar 5 van de varianten bevatten minder dan 10 procent vet. Er waren er zelfs een aantal die meer dan de toegestane 15 procent vet bevatten. Deze supermarkten gaven aan dat de etiketten op de vleeswaren niet kloppen en dat deze worden aangepast.
Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond vindt dat mensen op het verkeerde been worden gezet met de term ‘(extra) mager’ als het nog vetter blijkt te zijn dan shoarmavlees op spareribs. “En het is hartstikke ongezond, want vet in gehakt is dierlijk en daarom voor een groot deel verzadigd. Dat verhoogt het ongunstige cholesterol in je bloed en dat is ongezond voor je hart en bloedvaten.”
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!