Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Consumenten op kosten gejaagd door uitschakelen TF-signaal
15-05-2021
•
leestijd 3 minuten
•
24217 keer bekeken
•
Veel mensen zijn zich waarschijnlijk niet eens bewust dat het bestaat, het toonfrequent-signaal of kortweg het TF-signaal. Maar dit puls-signaal, dat via het stroomnet wordt verstuurd, doet nog best veel. In huishoudens zonder slimme elektriciteitsmeter zorgt het dat de meter schakelt van piek- naar daltarief, straatverlichting gaat er ’s avonds mee aan en bijvoorbeeld elektrische boilers doen ’s nachts hun werk nadat ze door het TF-signaal zijn aangezet. Maar honderdduizenden apparaten zoals deze voorbeelden doen hun werk vanaf 1 juli niet meer goed, omdat netbeheerders dan het TF-signaal voor kleingebruikers uitschakelen. Tenzij consumenten maatregelen nemen en dat voelen ze in hun portemonnee.
Het uitschakelen van het TF-signaal heeft gevolgen voor naar schatting zo’n 280.000 huishoudens in Nederland die nog een oude meter hebben en gebruik maken van een dubbeltarief voor hun stroom. Veel maakt het niet meer uit doordat in de afgelopen jaren het verschil tussen dubbel en enkel tarief erg is teruggelopen. Voor mensen die al hun stroom ’s avonds, in het weekend of op feestdagen gebruiken en waarvan dus voor alle stroom het daltarief geldt levert dat vermoedelijk op jaarbasis zo’n 4 tientjes op. Maar in totaal gaat het dan nog wel om een potentiële besparing van 11,2 miljoen euro op jaarbasis. Vermoedelijk besparen zij echter iets van 7,5 euro gemiddeld op jaarbasis, maar dan nog steeds gaat het om een bedrag van 2,1 miljoen euro in totaal.
Elektrische boilers
Daarnaast zijn er vermoedelijk enkele 10-duizenden elektrische boilers die na 1 juli niet meer goed werken om ze ’s nachts niet meer worden ingeschakeld door het TF-signaal. Mensen met zo’n boiler waar wat mee moet gebeuren hebben offertes van installateurs waarvan de prijzen uiteenlopen van 90 euro tot 375 euro. Het totale kostenplaatje om deze boilers goed te laten werken loopt zo ook al snel in de miljoenen. Daarbovenop komen nog de kosten die gemaakt moeten worden om bijvoorbeeld de verlichting in gemeenschappelijke ruimtes in flatgebouwen goed te laten werken. Want die werken vaak ook nog met het TF-signaal.
'Geen goede reden'
Volgens gerenommeerd technisch onderzoeker Peter Coppes hebben netbeheerders geen goede reden het TF-signaal uit te schakelen. Hoewel het simpele systeem al lang bestaat, werkt het goed en is het goedkoop. Daarnaast blijft het TF-signaal voor straatverlichting vooralsnog wel werken. Dus waarom zouden netbeheerders het dan voor kleinverbruikers uitschakelen? Coppes denkt dat Netbeheerders zo proberen nog meer mensen aan de slimme meter te krijgen.
Dat is volgens Netbeheer Nederland niet het geval. Het TF-signaal zou ouderwets, storingsgevoelig en beperkt in de mogelijkheden zijn. Daarnaast zouden er investeringen nodig zijn om het systeem overeind te houden terwijl er nieuwere betere mogelijkheden zouden zijn. Dat er kosten voor consumenten aan het uitschakelen verbonden zijn erkennen de netbeheerders, maar die zouden wat betreft het dalurentarief nauwelijks verschil maken.
Alsnog dreigement
Bij de introductie van de slimme meters is volgens een woordvoerder van Netbeheer Nederland bewust gekozen nog niet aan te geven dat het TF-signaal en daarmee het daltarief voor oude meters zou verdwijnen. Dat zou op consumenten die geen slimme meter willen als een dreigement over kunnen komen. Nu enkele jaren later de uitschakeling van het TF-signaal aanstaande is, ervaren klanten het alsnog als een dreigement.