Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat consumenten nog niet bereid zijn om meer te betalen voor voedsel dat op duurzame manier is geproduceerd, als er een goedkoper alternatief is. Een belemmering voor verdere verduurzaming van de landbouw, aldus ACM.
Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en is voor een deel uitgevoerd door Wageningen Economic Research.
Volgens ACM vormt het een belemmering voor verdere verduurzaming als consumenten niet bereid zijn de hogere prijs van duurzaam voedsel te betalen. ACM geeft aan dat subsidies voor boeren die duurzaam produceren een uitkomst kunnen bieden, evenals een btw-verlaging op duurzame producten.
Daarnaast wijst ACM erop dat de Nederlandse Landbouw voor een groot deel afhankelijk is van export; buitenlandse consumenten zouden dus ook bereid moeten zijn om meer te betalen voor duurzaam geproduceerd voedsel. Als dat het geval is, dan kan de Nederlandse landbouw verder omschakelen naar duurzame productie.
Tot slot merkt ACM op dat het goed zou zijn als Europese duurzaamheidskeurmerken meer gaan samenwerken, want dan zijn meer mensen in andere landen bereid om te betalen voor duurzaam voedsel. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!