Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumenten innen statiegeld niet: 340 miljoen euro blijft liggen

20-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4700 keer bekeken
  •  
lege flesjes statiegeld 1127

Statiegeld op een flesje of blikje komt vaak niet terug bij de consument, zo blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad. In de periode van 2022 tot eind 2024 wordt naar schatting 340 miljoen euro niet terugbetaald aan consumenten.

Als een frisdrankfabrikant een flesje of blikje op de markt brengt, moet de fabrikant er statiegeld over heffen. Ook moet de fabrikant betalen voor de verwerking en recycling ervan. Ondanks overheidsvereisten om minstens 90 procent van de verkochte flessen en blikjes terug te nemen via statiegeldmachines, blijven de frisdrankproducenten achter. Er zijn nog steeds te weinig inzamelpunten, waardoor in 2022 slechts 68 procent van de flesjes en blikjes werd ingeleverd.

"Verantwoordelijke stichting voldoet niet aan wetgeving"

De stichting Verpact, voorheen bekend als het Afvalfonds Verpakkingen, is belast met de verantwoordelijkheid voor het neerzetten van statiegeldmachines en het coördineren van inzamelings- en recyclinginspanningen.

Er is echter de nodige kritiek op Verpact. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) concludeerde dat de stichting niet voldoet aan de statiegeldwetgeving. De producenten zelf geven aan dat ze pas tegen eind 2026 kunnen voldoen aan de wettelijke eis om 90 procent van de verpakkingen terug te nemen.

Voor 2026 inzamelpunten verdubbelen

De ILT heeft een dwangsom opgelegd aan bedrijven om voor 1 januari 2026 het aantal inzamelpunten te verdubbelen naar 9500. Hoewel inzameling in supermarkten over het algemeen goed geregeld is, blijven er uitdagingen op plaatsen zoals treinstations, scholen en evenementen.

Verpact verlaagt kosten, ondanks statiegeldprincipe

Het FD kwam er tijdens hun onderzoek achter dat Verpact recentelijk de kosten voor verwerking en recycling heeft verlaagd voor frisdrankproducenten. Dit staat haaks op het principe dat statiegeld niet terugvloeit naar het bedrijfsleven. Verpact belooft meer transparantie door eigen cijfers te publiceren.

Bronnen: FD, NRC

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!