Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consument misleid door verhuurbemiddelaars met onjuist aanbod

18-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
huis woning 1127
Consumenten worden op verschillende internetplatforms waar huurhuizen op worden aangeboden misleid met onjuiste en onvolledige informatie, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Het huuraanbod is van andere sites afgehaald. Verder staan er geregeld woningen op die niet beschikbaar zijn.

19 sites van verhuurbemiddelaars, die als een soort marktplaats of prikbord met aanbod dienen, zijn door de Consumentenbond bekeken. De aanbieders mogen hiervoor geen bemiddelingskosten rekenen. Enkel als een mogelijke huurder nadrukkelijk een zoekopdracht geeft voor het vinden van een specifieke woning, mag dat. Toch betalen aspirant-huurders bij twaalf sites. Zodra ze contact willen opnemen met de verhuurder van een woning, stuiten ze op een betaalmuur. De bedragen hiervoor variëren van 9,95 euro tot 49,95 euro. 

Doorlopend abonnement

De bemiddelaars doen het lijken alsof het om eenmalige ‘inschrijfkosten’ gaat, maar wie de voorwaarden goed leest ziet dat het vaak om een doorlopend abonnement gaat. Zo krijgt de Consumentenbond onder meer klachten over onverwachte maandelijkse incasso’s van Huizenmarkt.nl en Huurstunt.nl (€19,95 per maand). Op deze platforms wordt er geen contact gelegd met de verhuurder. In het beste geval gaat de mail naar de makelaar die de woning oorspronkelijk aanbiedt. Deze weet over het algemeen niet dat het huurobject ook ergens anders aangeboden wordt en heeft er ook geen belang bij.

Onjuiste en/of verouderde informatie

Zodoende blijkt het geld dat woningzoekers betalen weggegooid geld, omdat dezelfde woningen als op de bemiddelingssites ook elders gratis worden aangeboden. Zo vind je dezelfde woning op sites als Funda, Pararius en die van lokale makelaars. Ook is het aanbod op een aantal sites verouderd. Op Huursector.nl staan bijvoorbeeld advertenties uit 2019. Op Huizenmarkt.nl vind je zelfs advertenties uit 2018. Ook worden er woningen aangeboden die allang verhuurd zijn. Bovendien kloppen de voorgespiegelde huurprijzen soms niet. Vaak blijkt de daadwerkelijke prijs veel hoger.

Onderzoek naar verhuurbemiddelingsbureaus

De Consumentenbond deelde de onderzoeksresultaten met de Autoriteit Consumenten & Markt (ACM). In 2014 werd Direct Wonen, een van de grootste aanbieders, al eens door de toezichthouder op de vingers getikt wegens misleiding. In 2020 is de ACM een onderzoek gestart naar verhuurbemiddelingsbureaus.
Bron: Consumentenbond
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor