Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consument kritischer bij afsluiten zorgverzekering

23-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
zorg geld zorgverzekering 1127

Uit een analyse van vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat consumenten steeds kritischer zijn bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering. Consumenten kijken steeds meer naar welke zorg zij écht nodig hebben, om zo te besparen op de verzekering, zonder in te boeten op goede zorg. 

Tot nu toe heeft 64 procent van de consumenten gekozen voor een aanvullende verzekering voor 2022. Vorig jaar lag dat aantal op 71 procent. De reden daarvan is dat consumenten kijken wat zij daadwerkelijk nodig hebben. “Als je bijvoorbeeld alleen twee keer per jaar bij de tandarts op controle gaat of je enkel wilt verzekeren voor een brilvergoeding, is de aanvullende verzekering vaak duurder dan de rekening zelf betalen”, aldus Amanda Bulthuis van Geld.nl. 

Minder restitutiepolissen

Verder ziet de vergelijkingssite dat steeds minder mensen kiezen voor een restitutiepolis met vrije zorgkeuze. De voornaamste reden is dat steeds minder zorgverzekeraars een restitutiepolis aanbieden. Daarnaast worden die polissen ook steeds duurder: de gemiddelde premie voor een restitutiepolis bedraagt 140 euro per maand, aldus Geld.nl.

Combinatiepolis

In plaats daarvan kiezen steeds meer mensen voor een zogeheten ‘combinatiepolis’. Dan heb je als consument voor een deel van de zorg een vrije keuze, terwijl je bij sommige zorg dan naar gecontracteerde zorgverleners moet. “Je hebt bij combinatiepolissen voor de belangrijkste zorg, zoals ziekenhuiszorg, vaak gewoon vrije zorgkeuze. En naturapolissen hebben vaak met vrijwel alle ziekenhuizen gewoon een contact. Je moet het wel even controleren, maar je kunt zo flink besparen zonder in te leveren op goede zorg”, aldus Bulthuis. 

Besparen door hoger eigen risico

Tot slot ziet de vergelijker ook dat steeds meer mensen kiezen voor een hoger eigen risico. Tot nu toe heeft 29 procent het eigen risico verhoogd voor 2022. Veruit het grootste gedeelte van hen kiest voor het maximale eigen risico van 835 euro. 

Bij een maximaal eigen risico kan de jaarlijkse besparing dan oplopen tot 300 euro, vanwege de korting op de zorgpremie. Als je dan voldoende geld achter de hand hebt om bij onverwachte zorg het eigen risico te kunnen betalen, dan kan dat een flinke besparing vormen op de zorgpremie, stelt Bulthuis.

Bron: Geld.nl

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!