Consument de dupe van gebrek aan transparantie bij de banken
16-01-2016
•
leestijd 4 minuten
•
708 keer bekeken
•
Slapende tegoeden zijn bankrekeningen waarmee lange tijd niets is gedaan en waarbij er geen contact meer is tussen de bank en de rekeninghouder. Dit kan zijn omdat de rekeninghouder is verhuisd, overleden, of de rekening is vergeten. Wettelijk gezien vervalt na twintig jaar het tegoed van deze rekening aan de bank. Kan dat zomaar?
Coulance vanuit de banken?
Banken geven aan coulant om te gaan met dit soort slapende tegoeden en ook na de verjaringstermijn nog tegoeden aan de rechthebbenden uit te betalen als hier genoeg bewijs voor is. De bewijslast ligt nu bij de consument die vaak weer afhankelijk is van de administratie van de bank om dit soort vergeten tegoeden te achterhalen en terug te krijgen.
Bewaarplicht en verjaringstermijn
In de Nederlandse wet is een verjaringstermijn van twintig jaar opgenomen en een bewaarplicht van zeven jaar. Dit houdt in dat banken hun administratie zeven jaar moeten bewaren, maar dat zij binnen die twintig jaar ook nog informatie wat betreft rekeningen moeten kunnen terughalen. In het geval van een verjaard tegoed gaat het om een rekening waar twintig jaar geen transacties hebben plaatsgevonden. Volgens de wet vervalt dit tegoed dan aan de bank, maar banken geven aan dit tegoed ook na de verjaringstermijn altijd uit te betalen aan de rechthebbende.
Nog 5000 gulden tegoed
Veel mensen in Nederland hebben nog wel ergens een oud spaarbankboekje liggen. Soms met een tegoed van een paar gulden, maar soms ook meer. Henk Bais uit Den Helder vond bij zijn verhuizing naar een verzorgingstehuis achter de kast een oud spaarbankboekje dat hij dacht kwijt te zijn. Het spaarbankboekje was nooit afgestempeld en Bais meent dat het tegoed van zo'n 5000 gulden dat in het boekje genoteerd staat, nooit door de bank is uitgekeerd. Na een zoektocht kwam de schoonzoon van meneer Bais uit bij de ABN AMRO, waar de rekening uiteindelijk in het bestand werd gevonden. Echter zou dit tegoed volgens de bank al lang zijn uitbetaald, maar bewijs van deze betaling kon de bank niet meer leveren.
Rekening opgeheven, dus uitbetaald
ABN AMRO stelt dat zij op verzoek een slapend tegoed altijd uitbetalen, ook na de wettelijke verjaringstermijn van twintig jaar. Er is echter volgens ABN AMRO niet automatisch sprake van een tegoed als er een spaarbankboekje is, omdat deze boekjes in de jaren '70 en '80 zijn vervangen door spaarrekeningen, de saldi zijn vervolgens naar deze rekeningen overgegaan. In het geval van de heer Bais stelt ABN AMRO dat er een uitbetaling of overschrijving moet zijn geweest, omdat de rekening van de heer Bais destijds is opgeheven. Een rekening kan volgens ABN AMRO niet worden opgeheven als er nog een saldo op staat. ABN AMRO heeft echter geen administratie meer die kan aantonen dat het bedrag destijds daadwerkelijk aan de heer Bais is uitbetaald. De volledige schriftelijke reactie van ABN AMRO omtrent slapende tegoeden lees je
hier
.
Banken steken geld in eigen zak
Het tegoed van een slapende rekening vervalt volgens de wet na twintig jaar aan de bank. Hoewel banken aangeven hier coulant mee om te gaan, zijn er ook tegoeden die nooit worden opgeëist. In dit geval steekt de bank dit geld in haar zak. Advocaat financieel recht Jasper Hagers geeft aan dat banken dit niet zo snel zullen willen toegeven, maar als een tegoed na een verjaringstermijn niet wordt opgeëist, dan kun je aannemen dat dit bedrag aan de bank zelf toe komt. In het geval van spaarboekjes zien veel mensen er geen heil in om voor een klein bedrag een (ogenschijnlijk) lastige procedure op te starten om het tegoed alsnog uitgekeerd te krijgen.
Ook nog ergens een slapend tegoed?
Als je zelf ook een spaarbankboekje hebt, vermoedt op een rekening nog een tegoed te hebben staan, of erachter wilt komen of een overleden familielid (waar jij erfgename van bent) nog ergens een tegoed had staan, dan zijn er een aantal stappen die je kunt maken. Als je zelf een spaarboekje hebt waar nog een tegoed op staat, of een vergeten rekening hebt en je weet bij welke bank je hiervoor zou moeten zijn, neem dan rechtstreeks contact op met de bank. Je moet wel kunnen bewijzen dat dit tegoed er moet zijn. Het is altijd handig om je administratie, zoals rekeningafschriften, goed te bewaren voor dit soort zaken. Wil je meer inzicht in tegoeden van een overledene, maar weet je niet bij welke bank je moet zijn? Dan kun je via
dit digitale loket
een aanvraag indienen om te achterhalen bij welke bank(en) je zou moeten zijn.