Consumenten met een persoonlijke lening of doorlopend krediet betalen nog steeds te veel rente. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. "De gemiddelde rente voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet van 10.000 euro is sinds 2012 met respectievelijk 0,1 en 0,5 procent gedaald. Dit terwijl de markrentes, waartegen banken zelf lenen, twee tot drie keer zo hard zijn gedaald", zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.
Gebrek aan concurrentie tussen banken
Banken berekenen het feit dat zij zelf steeds goedkoper kunnen lenen niet door aan de consument, concludeert de vergelijkingssite. Dat consumenten ondanks de lage marktrentes toch nog fors betalen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet, komt volgens Bulthuis vooral door een gebrek aan concurrentie op de markt.
Geen prikkel voor renteverlaging
Doordat er zo weinig concurrentie is, zijn er voor de banken geen prikkels om de rentes voor leningen te verlagen. "Daarnaast kiezen veel consumenten bij het afsluiten van hun lening toch automatisch voor hun eigen ‘huisbank’. Die kennen ze en daar hebben ze ook hun betaal-, spaar- en hypotheekproducten lopen. Ook dat zorgt ervoor dat banken niet echt hun best hoeven te doen om de leningen te verkopen en hoge rentes kunnen vragen", aldus Bulthuis.
Kleine verstrekkers verlagen wel
Dat de gemiddelde rente op een persoonlijke lening of doorlopend krediet de afgelopen toch iets is gedaald, komt vooral doordat kleinere kredietverstrekkers de rente wel hebben verlaagd. Voor een persoonlijke lening van 10.000 euro betaal je bij Freo de laagste rente met 6,10 procent. Bij moederbedrijf Rabobank en bij ING betaal je 9,4 procent rente voor eenzelfde lening. Bij Rabobank en ING ben je hierdoor ongeveer 900 euro meer kwijt aan rente als je de lening in 5 jaar aflost. Bij een doorlopend krediet van 10.000 euro lopen de tarieven zelfs nog verder uiteen. Van 5,60 procent bij Freo en Kruidvat.nl tot 9,2 procent bij Rabobank en ING.
'Kijk verder dan je eigen bank'
"Het loont dus om voordat je een lening afsluit, eerst even verder te kijken dan je eigen bank, raadt Bulthuis aan. “Als je bereid bent het afsluiten zelf online te regelen, kun je bij de kleinere kredietverstrekkers veel geld besparen op je lening.”
Geld.nl / ANP