Collegegeld eerste studiejaar helft omlaag
11-07-2018
• leestijd 2 minuten
Nieuwe studenten aan hogescholen en universiteiten betalen vanaf komend collegejaar de helft minder collegegeld. De korting van ruim 1000 euro geldt in het eerst studiejaar, voor studenten die aan een lerarenopleiding beginnen zelfs de eerste twee studiejaren.
Toegankelijker
De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel, dat het hoger onderwijs toegankelijker moet maken. De Tweede Kamer deed dat eerder al, ondanks stevige kritiek van de Raad van State. Die stelde dat het geld dat de maatregel kost, vooral terechtkomt bij jongeren die toch wel zouden gaan studeren.
Blije studenten
Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven is in haar nopjes met de steun van de senaat. ,,Hier zijn studenten echt blij mee. Als je gaat studeren is collegegeld zo’n beetje de eerste rekening die je krijgt. Het maakt dan echt uit of daar ruim 2000 euro op staat, of de 1000 die we nu geregeld hebben.''
"Symbolische korting"
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) ziet dat anders en noemt het een ,,symbolische korting''. Die weegt volgens de studentenorganisatie ,,bij lange na niet op tegen de hoge studieschulden van studenten, veroorzaakt door de invoering van het leenstelsel.'' ISO-voorzitter Tom van den Brink herinnert er bovendien aan dat het kabinet plannen heeft die leiden tot een hogere rente op studieschulden. In het regeerakkoord staat dat de studieschuld aan de tienjaarsrente wordt gekoppeld in plaats van aan de lagere vijfjaarsrente. De actuele rente is overigens 0 procent.
Door toekomstige leerkrachten een jaar extra korting te geven op hun collegegeld, hoopt het kabinet meer jongeren voor het vak te interesseren. Dat moet meehelpen het lerarentekort op te lossen. ANP