Cliëntondersteuning werkt voor mensen met beperking en naasten
25-03-2021
•
leestijd 1 minuten
•
98 keer bekeken
•
De ondersteuning die mensen met een beperking en hun naasten krijgen vanuit de pilots 'gespecialiseerde cliëntondersteuning' werkt en heeft meerwaarde. Het effect is vooral merkbaar op de kwaliteit van leven van cliënten en hun naasten.
Deze conclusie trekt onderzoeksbureau DSP na evaluatie van verschillende pilots die deel uitmaken van het Programma Volwaardig leven, zo staat te lezen in een Kamerbrief.
Het programma is in 2018 in het leven geroepen door het ministerie van VWS. Aanleiding was onder meer de actie #Ikziejewel van Kassa, waarmee om aandacht werd gevraagd voor een vergeten groep kinderen met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (ZEVMB) en hun naasten. Ouders dreigden ten onder te gaan aan de zorg en bureaucratie.
'Opbrengsten hoger dan kosten'
Inmiddels zijn in het kader van Programma Volwaardig Leven diverse pilots gestart rond gespecialiseerde ondersteuning bij het regelen en organiseren van complexe zorg.
Naast de betere kwaliteit van leven voor de mensen met een beperking en hun omgeving, stelt DSP vast dat de maatschappelijke opbrengsten hoger lijken te zijn dan de kosten. Door de inzet van cliëntondersteuners worden namelijk allerlei problemen en kosten voorkomen.
Vervolg voor pilots, nieuwe kabinet aan zet
Alle pilots zijn met twee jaar verlengd. Het volgende kabinet zal volgens demissionair minister Van Ark (Medische Zorg) een besluit nemen over hoe er vervolg wordt gegeven aan de positieve uitkomsten van de pilots cliëntondersteuning.